Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αυτό τελικά δεν ισχύει. . “Παρότι είναι αλήθεια πως η ζέστη σκοτώνει τα μικρόβια, το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 100 βαθμούς Κελσίου, στο σημείο βρασμού δηλαδή, προκειμένου να συμβεί αυτό” εξηγεί η Donnica Moore. M.D.
Όταν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να πλύνουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα, η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 40-50 βαθμούς Κελσίου. “Σε μελέτη που έγινε αποδείχτηκε πως η απομάκρυνση βακτηρίων και μικροβίων έχει να κάνει με το χρόνο (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) και τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια και όχι τόσο με τη θερμοκρασία του νερού”, επισημαίνει η δρ Moore.
“Εφόσον τρίψουμε καλά τα χέρια, ανάμεσα στα δάχτυλα και στη ράχη της παλάμης και μετά τα στεγνώσουμε προσεκτικά με χάρτινη πετσέτα μιας χρήσης, τα χέρια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απαλλαγμένα από μικρόβια ακόμη κι αν τα έχουμε πλύνει με παγωμένο νερό”.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων αφού θα έχουμε εξίσου καθαριότητα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και το ενεργειακό μας αποτύπωμα.