ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Εορτασμός Επετείου της Μάχης Ιππικού στο Μνημείο Μετσόβου

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



Εορτασμός Επετείου της Μάχης Ιππικού στο Μνημείο Μετσόβου
Γράφει ο Σχης ε.α Μιχ. Σταματογιαννάκης, μέλος ΔΣ/ΣΑΑΙΤΘ
    Την 18 Οκτωβρίου 2015 ολοκληρώθηκε το όραμα του Συνδέσμου που ξεκίνησε το 2006 για να τοποθετηθεί το Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο για απόδοση τιμής στον ηρωϊκό αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού το 1940 που ξεκίνησε από το Μέτσοβο και έφθασε μέχρι την Πρεμετή ανατρέποντας τα σχέδια και τους σκοπούς των Ιταλών. Αφού ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου ο Σύνδεσμος οργάνωσε εκδρομή από 17–19 Οκτωβρίου στο Μέτσοβο με σκοπό να πραγματοποιηθεί τελετή για τα εγκαίνια του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες ιππείς.
     Η συνεργασία με την Μεραρχία και τον Δήμο για την διεξαγωγή της τελετής ήταν άψογη. Η συμμετοχή επισήμων, μελών και φίλων του Συνδέσμου ήταν ικανοποιητική.
     Το πρωϊ της Κυριακής 18–10–2015 έγινε η προετοιμασία του χώρου και η τελετή άρχισε την 12.00ω. Το πρόγραμμα της τελετής άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μετσόβου και τον στρατιωτικό ιερέα της Μεραρχίας. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Υποστρατήγου ε.α κ. Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου η οποία περιελάμβανε ένα σύντομο ιστορικό της μάχης, τις προσπάθειες του Συνδέσμου για την κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου, τη βοήθεια που έλαβε από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, τον Δήμο Μετσόβου και τους χορηγούς για την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου.
    Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Διευθυντού της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστρατήγου κ. Κυριάκου Δημητρίου και σύντομος χαιρετισμός της γλύπτριας κ.Αγγέλικας Κοροβέση που εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του Συνδέσμου και την ιστορία που απεικονίζει το Μνημείο και τον αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού. Ακολούθησε προσκλητήριο των πεσόντων υπέρ της Πατρίδας με την ανάγνωση των 11 ονομάτων των Αξιωματικών και 15 ονομάτων Οπλιτών από τα 207 του συνόλου. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων Αξιωματικών και Οπλιτών ρίφθηκαν πυροβολισμοί από το άγημα της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως της VIII Μεραρχίας Πεζικού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του κ. Αρχηγού ΓΕΣ,τον εκπρόσωπο του κ. Υπουργού Αμυναςτον Περιφερειάρχη Ηπείρουτον Πρόεδρο του Συνδέσμουτον εκπρόσωπο της ΕΑΑΣ και τον Δήμαρχο Μετσόβου.
   Την τελετή εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣΑντγος κ. Θωμαϊδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ, ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α κ. Ζιαζιάς Κων/νος, οΔιευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υπτγος κ. Κυριάκος Δημήτριος,ο Διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Υπτγος κ.Βασιλειάδης Κωνσταντίνος, ο Υποδιοικητής της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Ταξχος κ. Τσερπές Σταύρος ως εκπρόσωπος του Γ΄ ΣΣ, ο Διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού Ταξχος κ. Γκίζας Σπυρίδων, ο Διοικητής του ΚΕΤΘΤαξχος κ. Υφαντής Γεώργιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφαλείας ΓΕΣ Ταξχος κ. Τζανιδάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων Αντγος κ.Κωστούλας Δημήτριος ως εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ, ο Διοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μοσχοφίδης Πέτρος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας Κωνσταντίνος.
    Το Μνημείο Ιππικού που ολοκληρώθηκε με τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου και την τοποθέτηση των πλακών με τα ονόματα των ηρωϊκώς πεσόντων, τοποθετημένο στην είσοδο της πόλης του Μετσόβου, θα θυμίζει στους επισκέπτες τον ηρωϊκό αγώνα των Ιππέων και θα αποδίδεται η προσήκουσα τιμή στους πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς την Iταλική Μεραρχία των Αλπινιστών Julia. Το Μνημείο, στην ολοκληρωμένη του πλέον μορφή, στέκει αγέρωχο, επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, ακτινοβολεί αισιοδοξία και εθνική υπερηφάνεια, χαλυβδώνει τις ψυχές μας και μας θυμίζει ότι, η ελευθερία και η ανεξαρτησία ενός έθνους-κράτους δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες και ανθρώπινες θυσίες, απέναντι σ’ εκείνους που την επιβουλεύονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου