ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

ΕΣΕΕ: Στο τελικό στάδιο η «δεύτερη ευκαιρία» για τα «λουκέτα»

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

29/03/2016
Στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει η πλήρης νομοθέτηση της αρχής της δεύτερης ευκαιρίας για τους πτωχεύσαντες εμπόρους, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 1500/2014 Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό της προς τις ομοσπονδίες μέλη της και τους εμπορικούς συλλόγους η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σημειώνει ότι «οι αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο αναμένεται να συνδυαστούν με τις αλλαγές στον ν. 4307/2014, για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στις βασικές αλλαγές που θα φέρει η νέα νομοθεσία είναι η δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη και αποκατάστασής τους τρία χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης από δέκα που είναι σήμερα.
Επίσης, η εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα διαχειρίζονται κα θα ρευστοποιούν την περιουσία όσων πτωχεύουν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μέσα στις ανελαστικές νομοθετικές προβλέψεις της σχετικής Σύστασης είναι η δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη και αποκατάστασής τους 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης (από 10 που είναι σήμερα) αλλά και η εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα διαχειρίζονται και θα ρευστοποιούν την περιουσία όσων πτωχεύουν.
Η απαλλαγή όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα από τα χρέη τους εντός τριετίας προβλέφθηκε μερικώς με τον νόμο 4336/2015 αλλά - σύμφωνα με τον αναμορφωμένο πτωχευτικό κώδικα - ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν αίτηση πτώχευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι συμμετέχει στην σχετική διαβούλευση, «ώστε η ευεργετική αυτή απαλλαγή να επεκταθεί και για όσους έχουν κηρύξει πτώχευση κατά το παρελθόν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν και δεν τα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν μέσα στην πρωτοφανή κρίση και ύφεση της τελευταίας επταετίας».
Η αναγκαιότητα της ρύθμισης κρίνεται επιβεβλημένη από την ΕΣΕΕ, καθώς σήμερα η πτώχευση αποτελεί μια μακρά και πολυετή ταλαιπωρία χωρίς τέλος, με αδυναμία των πτωχευσάντων να λάβουν νέο επαγγελματικό ΑΦΜ, με εγγραφή τους στον Τειρεσία και με στέρηση της φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη νέας επαγγελματικής πρωτοβουλίας.
H δεύτερη καινοτομία είναι η αντικατάσταση των Συνδίκων πτώχευσης με τους συμβούλους αφερεγγυότητας.
Πρόκειται για μια νέα επαγγελματική κατηγορία στο πρότυπο ξένων πρακτικών, πιστοποιημένα πρόσωπα με γνώσεις στην οικονομική των επιχειρήσεων, το πτωχευτικό πλαίσιο, το φορολογικό και εμπορικό δίκαιο, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας πτωχεύσαντος, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Οι αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο αναμένεται να συνδυαστούν με τις αλλαγές στον ν. 4307/2014, για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οφειλές των οποίων φθάνουν σήμερα τα 20 δισ. ευρώ.
«Η ΕΣΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και τα δύο αυτά κορυφαία θέματα, παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στην Βουλή και για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη στα συγκεκριμένα ζητήματα, θα υπάρξει νέα ενημέρωση» καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου