ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΣΤΟ 24% Ο ΦΠΑ – «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΑΥΞΗΣΗ

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

21/04/2016
Σε συμφωνία για το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, κατέληξαν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «πακέτο» περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.
Ωστόσο, αμείωτη παραμένει και η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οικονομικό επιτελείο επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ.
Από την πλευρά της Κομισιόν σε μια απόπειρα συμβιβασμού, προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ έως το 2018.
Τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ
Με την αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό καλάθι της νοικοκυράς, όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα αυξηθούν, επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση σε τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
Επίσης, θα αυξηθούν οι τιμές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε οινοπνευματώδη ποτά, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, καύσιμα, αυτοκίνητα, σε εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα καθώς και σε διάφορες υπηρεσίες. Τέλος, αναμένεται αύξηση στις τιμές της εστίασης και στις τιμές του τουριστικού προϊόντος.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου