ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

“Μαχαίρι” στα εφάπαξ: Μειώσεις έως 35%

ΠΗΓΗ : "  http://rethemnosnews.gr  " 

Πέμπτη 31st, Μαρτίου 2016 / 11:58
maΟι μειώσεις στο εφάπαξ φαίνονται δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με τη συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.

Η συγχώνευση των υπαρχόντων ταμείων θα γίνει με τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και ενός ταμείου επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΤΕΑ πρόκειται να απορροφήσει τους Τομείς Πρόνοιας που απονέμουν εφάπαξ βοηθήματα και κύρια το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Με τον τρόπο αυτό όμως, ουσιαστικά «ανοίγει ο δρόμος» για νέες περικοπές και στα εφάπαξ, αφού η εγγύηση της πολιτείας για παροχές περιορίζεται μόνο στον ΕΦΚΑ, όπως είναι γνωστό. Άλλωστε, με αυτό ως δεδομένο, το ΕΤΕΑ αναγκάστηκε να αξιοποιήσει μέρος των αποθεματικών του, ύψους 90 εκατ. ευρώ, για να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις χωρίς προβλήματα το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στην περίπτωση που προστεθεί και το εφάπαξ και με δεδομένο ότι οι Τομείς Πρόνοιας επίσης είναι ελλειμματικοί, τότε η διαδικασία περικοπών του συγκεκριμένου βοηθήματος τίθεται, σχεδόν αυτόματα, σε λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απονομής εφάπαξ έχει «παγώσει», λόγω μη εφαρμογής του τελευταίου μαθηματικού τύπου.
Στην «ουρά» περιμένουν περισσότερα από 63.000 εφάπαξ, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου