ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΚΕΠΚΑ: Αποκλίσεις στις ανώτερες και κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων

ΙΕΛΚΑ: ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ 2015 ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ

29/04/2016
Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, στην Πασχαλινή αγορά, βρίσκει έρευνα του τροφίμων του ΚΕΠΚΑ.
Η τιμοληψία έγινε τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016. Όπως είναι φανερό, από τον παραπάνω πίνακα, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, θα στοιχίσει υπερδιπλάσια, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές. Μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, και αξιοποιώντας τις προσφορές, αποφεύγοντας τις παγίδες, μπορούμε να πετύχουμε χαμηλότερο κόστος, για το τραπέζι μας», σημειώνει το ΚΕΠΚΑ .

Το ΚΕΠΚΑ υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 – 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 73,46 ευρώ έως 173,99 ευρώ. Δηλαδή, από -3,90 % έως + 5,48%, σε σχέση με πέρυσι.
To ΚΕΠΚΑ συνιστά, στους καταναλωτές: Όχι υπερβολές στις ποσότητες, και τονίζει πως η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα.




ΙΕΛΚΑ: Στα ίδια επίπεδα με το 2015 οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού
Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015 παραμένουν οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε συγκεκριμένα είδη σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.
Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2016 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 57.82 ευρώ σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2015, 56.95 ευρώ.
Σημειώνεται ότι αρκετά από τα προϊόντα (ξύδι, μουστάρδα, τσουρέκι, φύλλο) για τα οποία πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η συνολική τιμή του τυπικού καλαθιού χωρίς αυτές τις αυξήσεις είναι αμετάβλητη σε σχέση με το 2014 (-0.3%).
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή του μαρουλιού 27%, του ξυδιού κατά 23%. Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το 2016 για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του.
Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού Πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω της ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου