ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΤΑ «ΒΑΡΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

16/04/2016

Με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. Όπως εκτιμά θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού», το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι δανειστές φαίνεται να έχουν κάνει αποδεκτή την πρόταση του οικονομικού επιτελείου.
Με την αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό καλάθι της νοικοκυράς, όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα αυξηθούν, επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση σε τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
Επίσης, θα αυξηθούν οι τιμές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε οινοπνευματώδη ποτά, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, καύσιμα, αυτοκίνητα, σε εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα καθώς και σε διάφορες υπηρεσίες.
Τέλος, αναμένεται αύξηση στις τιμές της εστίασης και στις τιμές του τουριστικού προϊόντος.
ΕΒΕΑ: Χαριστική βολή στην αγορά η αύξηση
«Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων και δυστυχώς αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ».
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. Αντίθετα, μάλιστα η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί, προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου