ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Έξυπνα κόλπα κατά της κατάθλιψης


Τετάρτη 13th, Απριλίου 2016 / 20:00
ftΌλοι ξέρουμε πως υπάρχουν φάρμακα που μπορούν επιτυχημένα να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα είδος θεραπείας, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, που στοχεύει στο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Επικεντρώνεται περισσότερο στο τι είναι αυτό που μας προκαλεί κατάθλιψη τη συγκεκριμένη στιγμή, και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Ακόμα καλύτερα, πολλές από τις μεθόδους αυτής της θεραπείας μπορούν να γίνουν στο σπίτι, χωρίς να είμαστε ψυχολόγοι. Ας ρίξουμε μια ματιά, λοιπόν, σε μερικά έξυπνα κόλπα για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει καλύτερα.

Σταματάμε να φέρνουμε την καταστροφή
Ένας από τους χειρότερους τρόπους που κάνουμε κακό στον εαυτό μας είναι να μένουμε προσκολλημένοι σε ένα γεγονός και να το αντιμετωπίζουμε σαν την πηγή όλων των προβλημάτων μας. Ό,τι και να συμβαίνει, βλέπουμε πάντα την αρνητική πλευρά.
Σταματάμε να το σκεφτόμαστε
Αν παρατηρείτε συχνά ότι συμβαίνει κάτι αρνητικό και μετά δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σκέφτεστε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να μεγιστοποιείτε την οργή, το στρες και τη διάρκεια της κατάθλιψής σας. Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας κάπου αλλού, για να αφήσετε το μυαλό σας να ηρεμήσει και να μην μένει στις κακές λεπτομέρειες.
Σταματάμε να κάνουμε… προβλέψεις
Κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αλλά είναι πολύ συνηθισμένο για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να φτιάχνουν σενάρια στο μυαλό τους – συνήθως αρνητικά – και τα αφήνουν να τους καταστρέψουν τη διάθεση. Μείνετε στο παρόν, και προσπαθήστε να το διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται.
Φεύγουμε από το παρελθόν
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιλογές μας, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. Δεν έχει νόημα να αναλύουμε συνεχώς αυτά που έχουν συμβεί, γιατί χάνουμε την ουσία όσων πρόκειται να γίνουν. Δεχθείτε ότι κάνατε τις καλύτερες επιλογές που μπορούσατε να κάνετε στο παρελθόν σας – δεδομένων των περιστάσεων – και προχωρήστε.
Ζητάμε βοήθεια
Ένα από τα πιο κοινά γνωρίσματα της κατάθλιψης είναι η απομόνωση. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να μην ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από τους κοντινούς μας ανθρώπους, καθώς μπορούν να μας προσφέρουν καλές συμβουλές, αλλά κυρίως υποστήριξη. Με το να μένουμε ολομόναχοι, απλά βοηθάμε την κατάθλιψη να γίνει χειρότερη.
Αποκτάμε ρουτίνα
Η ρουτίνα – είτε το πιστεύετε, είτε όχι – είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της κατάθλιψης, καθώς μας βάζει να λειτουργούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, και αυτομάτως νιώθουμε πως έχουμε καλύτερο έλεγχο της ζωής μας. Συνήθως, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν πολύ περίεργα ωράρια σε ό,τι αφορά το φαγητό και τον ύπνο, και είναι σημαντικό να “προγραμματίσουμε” τον εαυτό μας, ώστε να λειτουργεί με βάση καλές, υγιεινές συνήθειες.
Τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο
Οι καταθλιπτικοί έχουν την τάση να βλέπουν τη ζωή τους μέσα από κάποιο άκρο. Μαύρο ή άσπρο. Ευτυχία ή θλίψη. Και όμως, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απόλυτα, και με λίγη περισσότερη σκέψη μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό—και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.
Το σκεφτόμαστε… δυο φορές
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, όπως είπαμε, να κάνουμε αρνητικές σκέψεις, οι οποίες δεν έχουν κάποια ρεαλιστική βάση. Για αυτό και είναι καλό να προσπαθούμε να βρούμε αποδείξεις όταν αυτές οι σκέψεις μας χτυπάνε την πόρτα. Με λίγη περισσότερη λογική, θα μάθουμε να διαχωρίζουμε την αρνητικότητα και θα νιώθουμε καλύτερα.
Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους
Είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε χαμένοι και πως έχουμε αποτύχει όταν οι στόχοι μας δεν ανταποκρίνονται στις τωρινές μας δυνατότητες. Για παράδειγμα, το να πούμε “Πρέπει να έχει βρει δουλειά μέχρι το τέλος της εβδομάδας” μπορεί να είναι αδύνατο, και απλά θα μας αγχώσει περισσότερο. Αντιθέτως, ένας έξυπνος και πραγματοποιήσιμος στόχος θα ήταν να πούμε πως θα ελέγξουμε online για αγγελίες και θα στείλουμε το βιογραφικό μας, διατηρώντας αισιόδοξη στάση.
Γυρνάμε σε (καλές) παλιές συνήθειες
Κάντε μια λίστα με πράγματα που σας ευχαριστούσαν παλιά και πλέον δεν κάνετε συχνά, λόγω της κατάθλιψης. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, μια βόλτα, ένας καφές στην αγαπημένη σας καφετέρια, ή να πηγαίνετε κινηματογράφο… Προσπαθήστε να βάλετε ξανά στη ζωή σας αυτές τις συνήθειες. Επιπλέον, είναι πολύ καλό να κάνετε πράγματα που σας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου, όπως για παράδειγμα να πληρώσετε έναν λογαριασμό.
Αποδεχόμαστε την κατάσταση
Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται να δεχτούν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, και πιέζουν τον εαυτό τους να νιώσουν καλύτερα, αντί να έρθουν πραγματικά σε επαφή με τα αισθήματά τους. Σταματήστε να υποκρίνεστε ότι όλα είναι καλά, ή να πιστεύετε ότι είστε τρελοί.
Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Προσπαθήστε να προσέξετε με τι τρόπο μιλάτε για τον εαυτό σας, όταν πρέπει να το κάνετε. Και έπειτα συγκρίνετέ το με το πώς μιλούν οι υπόλοιποι για εσάς. Αν βλέπετε διαφορά, τότε ήρθε η ώρα να αρχίσετε να φέρεστε καλύτερα στον εαυτό σας.
iatronet.gr

ΠΗΓΗ : "  http://rethemnosnews.gr/   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου