ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2016

ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

04/05/2016
Ελαφρός καλύτερες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2016 σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το β' εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο αρνητικότερες είναι οι εκτιμήσεις σε σχέση με την απασχόληση.

Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν τονίζει ότι το 2015 η ύφεση ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων.
Η ύφεση προβλέπεται στο -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις.
Το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%, με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ακόμη, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει κοντά στα ιστορικά υψηλά φέτος και του χρόνου. Το 2016 θα κυμανθεί στο 24,7% του ενεργού πληθυσμού και το 2016 στο 23,6%. Οι εαρινές προβλέψεις είναι δυσμενέστερες των προηγούμενων που εκτιμούσαν την ανεργία στο 24% φέτος και 22,8% του ενεργού πληθυσμού του χρόνου.
Την ίδια ώρα, για την Ευρωζώνη η Κομισιόν αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη με το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,6% φέτος και 1,8% του χρόνου, ενώ το Φεβρουάριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 1,7% και 1,9% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου