ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Εντοπίστηκαν ζυθοποιίες πέντε χιλιάδων ετών!

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ 

    Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα και άλλα ίχνη σε μια τοποθεσία της βόρειας Κίνας, που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπύρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια, με διαδικασίες όχι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή εκτός των άλλων αφού όπως φαίνεται ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το κριθάρι για την παραγωγή μπύρας πριν το χρησιμοποιήσει ως τροφή.
    Προς το παρόν παραμένει ασαφές το πότε ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά μάλλον γλύκιζε. Τα ευρήματα εντόπισαν αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS».
    Η έρευνα έφερε στο φως κεραμικά σκεύη ζυθοποιίας σε δύο σημεία στην περιοχή Μιτζιάγια, που χρονολογούνται στο 3.400 έως 2.900 π.Χ. Η περιοχή κατοικείτο από τον νεολιθικό πολιτισμό των Γιανγκσάο, οι οποίοι πιθανώς εξάπλωσαν στην υπόλοιπη Κίνα τη γνώση της ζυθοποιίας και τη συνήθειά τους να πίνουν μπύρα. Κιτρινωπά χημικά υπολείμματα, σπόροι και φυτόλιθοι που βρέθηκαν σε κούπες, χωνιά και αμφορείς, δείχνουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση της μπύρας, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή της. Εστίες φωτιάς που υπήρχαν στον ίδιο χώρο, πιθανώς παρείχαν την αναγκαία θερμότητα για την πολτοποίηση της πρώτης ύλης.
    Η ανάλυση των υπολειμμάτων μέσα στα σκεύη αποκαλύπτει μια απρόσμενη συνταγή μπύρας, με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση κριθαριού, κεχριού, διαφόρων βολβών (γλυκοπατάτας, κρίνων κ.α.) και «δακρύων του Ιώβ». Η παρουσία οξαλικού άλατος (οξαλάτης), ενός υποπροϊόντος της ζύμωσης της μπύρας που ανιχνεύθηκε με ειδική τεχνική ιοντικής χρωματογραφίας, υποστηρίζει την πεποίθηση ότι επρόκειτο για σκεύη ζυθοποιίας.
    Η εύρεση υπολειμμάτων κριθαριού στην περιοχή Μιτζιάγια ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών είναι η αρχαιότερη στην Κίνα, χίλια χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το κριθάρι -που πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κεντρική Ασία – χρησιμοποιείτο για την παραγωγή μπύρας πολύ πριν αποτελέσει εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια στην Κίνα τρεις χιλιάδες αργότερα. Τα αρχαιότερα γραπτά κινεζικά κείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη μπίρας, ανάγονται περίπου στο 1.200 π.Χ. και προέρχονται από τη δυναστεία Σανγκ. Η Κίνα έχει μια μακρά παράδοση ζύμωσης αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη το ρύζι, με τις αρχαιότερες ενδείξεις να φθάνουν το 7.000 π.Χ.
    Το κριθάρι χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην παραγωγή μπύρας, επειδή διαθέτει υψηλά επίπεδα ενζύμων που μετατρέπουν τα άμυλα σε σάκχαρα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Μπύρα από κριθάρι μπορεί να παράχθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Μεσοποταμία πριν από τουλάχιστον οκτώ χιλιάδων έτη, ενώ χρησιμοποιείτο ευρέως για τη δημιουργία μπύρας και από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Πιστεύεται ότι η τεχνολογία παραγωγής μπύρας συνέβαλε στην ανάπτυξη πιο πολύπλοκων και ιεραρχικών κοινωνικών.  Μερικές σύγχρονες ζυθοποιίες, όπως η αμερικανική Dogfish, έχουν επιχειρήσει να αναβιώσουν μπίρες του μακρινού παρελθόντος.

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου