Περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν όλο το ποσό λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Μπορούν όμως να αποφύγουν τις περιπέτειες με τον κίνδυνο κατασχέσεων από την εφορία.
Δύο επιλογές έχουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ανεπιθύμητο ενδεχόμενο.
Πιστωτική κάρτα τράπεζας
Μπορούν να προχωρήσουν στην εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας τραπέζης κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων. Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα 9 έως 12 άτοκων δόσεων ενώ προσφέρουν στους πελάτες τους και τα δώρα των προγραμμάτων συλλογής πόντων. Προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Δεν είναι υποχρεωτικό να εξοφληθεί το σύνολο του φόρου με την κάρτα αλλά ξεχωριστά η κάθε δόση που λήγει. Έτσι, η περίοδος εξόφλησης των οφειλών παρατείνεται για πολλούς μήνες
Πάγια ρύθμιση οφειλών
Επίσης, μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που τους προσφέρεται μέσω του taxisnet. Προϋπόθεση είναι το ποσό να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει την αίτηση χειρόγραφα στην εφορία. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Με τη ρύθμιση χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 8,76% ετησίως ενώ για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την οποία υποβλήθηκε αίτηση θα πρέπει η πρώτη δόση να εξοφληθεί μέσω τραπέζης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%.