ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟ : " Πρωτοβουλία Στρατιωτικών " Προσπάθεια για τον κατάλογο της UNESCO - πολιτισμική ανάπτυξη του ΝαυπλίουΤο Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, δικαιούται και πρέπει να είναι στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παλιά Πόλη-Μπούρτζι-Παλαμήδι όλα μαζί συνθέτουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό που καλύπτει πολλά από τα κριτήρια, ιστορικά, αρχιτεκτονικά, φυσικής ομορφιάς, του καταλόγου της UNESCO.
Το πρώτο βήμα έγινε το 2013 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αντίστοιχο αίτημα, αλλά έμεινε μετέωρο. Οφείλουμε όλοι μας, ο Δήμος με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, βουλευτές και πολιτευτές της περιοχής, δημοσιογράφοι, φορείς και ενώσεις, απλοί άνθρωποι ενωμένοι, να εργαστούμε για την υπόθεση από την αρχή και συστηματικά, οργανωμένα, επαγγελματικά, αυτή τη φορά να την τελειώσουμε, γιατί ο στόχος είναι μεγάλος και το όφελος από ενδεχόμενη επίτευξή του θα είναι τεράστιο για το Ναύπλιο.

Παραθέτoυμε παρακάτω άρθρο του ανθρώπου που πιστεύει όσο λίγοι και πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, του Νίκου  Λυγερού.

«Το γεγονός ότι το Ναύπλιο ενεργοποιεί συνειδητά και δυναμικά την υποψηφιότητά του ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλάζει τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο, διότι ο καθένας που ενημερώνεται γι’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια καταλαβαίνει ότι έχει να παίξει ένα ρόλο για να βοηθήσει έμπρακτα στην υλοποίηση αυτού του οράματος.
Ο Δήμος με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Βουλευτές της περιοχής, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι απλοί άνθρωποι που αγαπούν το Ναύπλιο και ξέρουν ότι πρόκειται για ένα αξιοθέατο διεθνής εμβέλειας, έχουν αρχίσει να κάνουν συντονισμένες κινήσεις έτσι ώστε να γίνει πράξη αυτό το αίτημα. Αξιοθαύμαστη είναι και η πρωτοβουλία των στρατιωτικών, αφού ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν γι’ αυτή τη νέα πολιτισμική αποστολή.
Έχει επίσης ενδιαφέρον να ενισχυθεί ο φάκελος με τον συνδυασμό της Παλιάς Πόλης, του Μπούρτζι και του Παλαμηδίου. 


Διότι η σπουδαιότητα του Ναυπλίου, προέρχεται και από τη θέση του και απ’ αυτόν τον συνδυασμό, αλλά βέβαια κι από τους κατοίκους που είναι συνειδητοποιημένοι ότι ζουν σ’ έναν ιστορικό χώρο, όπου ο Χρόνος έβαλε το στίγμα του.
Έτσι η δημοσιοποίηση του εγχειρήματος και η ανοιχτή διαβούλευση του φακέλου του Ναυπλίου, μπαίνουν σ’ ένα πρόγραμμα που αποτελεί τον σχεδιασμό για την υποβολή της αίτησης για υποψηφιότητα σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε διεθνές όσον αφορά στην UNESCO.
Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πετύχουμε αυτόν τον εφικτό στόχο για να συνεχιστεί η πορεία της Ελλάδας στην πολιτισμική της ανάπτυξη.

Πολιτιστικά κριτήρια

I. «να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας».

II. «να επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου».

III. «να φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό».

IV. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας».

V. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης, χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών».

VI. «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας». (Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κριτήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια).

Φυσικά κριτήρια

VII. «να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής».

VIII. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών».

IX. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων»

X. «να περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους».
Νίκος Λυγερός

Επίσης παραθέτουμε Χάρτη με τα μέχρι σήμερα 17 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα.Τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ. Λυγερό Νίκο για την αναφορά του στο Παράρτημά μας και να ευχηθούμε η παρθενική μας απόπειρα για πραγματοποίηση ομιλιών από αξιόλογες προσωπικότητες, που οδήγησε στην γνωριμία μας και στην πραγματοποίηση της ομιλίας του στο Ναύπλιο τον Μάρτιο, να αποτελέσει πράγματι το έναυσμα για την επιτυχή κατάληξη της δύσκολης αυτής προσπάθειας.


kostasoikonom
@gmail.com   "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου