ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
31/08/2016
Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) έφτασε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με τον ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες από 104,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην ΕΕ, όπου ο ESI υποχώρησε στις 103,8 μονάδες από 104,7 τον περασμένο μήνα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -70,1 μονάδες από -69,2 μονάδες τον περασμένο μήνα. Στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5,1 μονάδες από -7,3 τον Ιούλιο, στις υπηρεσίες στο -4,0 από -8,3 και στις κατασκευές στο -52,5 από -55,6. Στο λιανικό εμπόριο, σημειώθηκε αύξηση του δείκτη στις 9,3 από 8,2 μονάδες τον Ιούλιο.
Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών κλάδων, με εξαίρεση του κατασκευαστικού, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο ESI υποχώρησε στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - στην Ολλανδία (-3,6), στην Ιταλία (-2,1), στην Ισπανία (-1,5) και τη Γερμανία (-1,1), ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία (+0,8).
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές και ότι αποτελεί ένδειξη πως οι συνέπειες από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ μπορεί να φθάνει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου