ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πώς τα σημερινά ρούχα σχεδιάζονται για να χαλάνε σε λίγο καιρό.


Πώς τα σημερινά ρούχα σχεδιάζονται για να χαλάνε σε λίγο καιρό.

Οι περίεργες ραφές και άλλα
    Απορείς και εσύ γιατί τα παμπάλαια ρούχα της γιαγιά σου, μοιάζουν με καινούργια την στιγμή που εσύ πετάς στα σκουπίδια το ένα μπλουζάκι μετά το άλλο;
    Φαίνεται πως τα ρούχα σου δεν «αντέχουν» τόσο όσο τα ρούχα των 70s ή των 80's, όσο προσεκτική και αν είσαι. Σύμφωνα με την Daily Mail, τα ρούχα «νέας γενιάς» διαρκούν ανάλογα με τον αριθμό πλυσίματός τους.

    Παραδείγματος χάριν, το Διεθνές Ινστιτούτο Φροντίδας των Υφασμάτων, επισημαίνει πως ένα ανδρικό μπλουζάκι έχει μέρο όρο ζωής περίπου 30 πλυσίματα, ένα φόρεμα 5, μία γυναικεία μπλούζα 2 και μία φούστα 5 πλυσίματα.
     Ένας προφανής λόγος είναι πως οι πολυεθνικές σχεδιάζουν έτσι τα ρούχα τους, ώστε κάποια στιγμή να αλλοιώνεται το σχήμα και το χρώμα τους για να αγοράσει ο καταναλωτής ένα πιο καινούργιο.
    «Η γιαγιά μας θα αγόραζε ένα παλτό, το οποίο θα φορούσε 5 χειμώνες σερί, αλλά επειδή τα ρούχα πια είναι πιο φθηνά, έτσι και οι απαιτήσεις τους είναι πιο λίγες», αναφέρει η σύμβουλος μόδας Tόνι Γκλενσβίλλε.
Φθηνότερο ύφασμα, γρηγορότερη φθορά
    «
Πλέον οι εταιρίες αναγκάζονται κάθε εβδομάδα να παράγουν νέα σχέδια, καθώς είναι θέμα χρόνο ένα ρούχο να φύγει από την μόδα (κάτι που δεν συνέβαινε το 1980). Επίσης, είμαστε τόσο υπερκαταναλωτικοί  που όταν αγοράζουμε κάτι δεν τσεκάρουμε την ποιότητά του και δεν κοιτάμε την χώρα προέλευσης του υφάσματός του» προσθέτει η Τόνι.
    Η ειδικός αναφέρει πως ένας σημαντικός λόγος που τα ρούχα μας χαλάνε πιο εύκολα, είναι πως τα συνθετικά στα ρούχα έχουν αλλάξει από παλιά. Τα συνθετικά όπως ο νάιλον και η πολυεστέρα είναι τα πιο δημοφιλή, ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα από βαμβάκι, μαλλί, μετάξι και λινό.
    Έτσι τα κακής ποιότητας υλικά, οι χοντροκομμένες ραφές και τα ευαίσθητα υφάσματα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν το ρούχο να φθείρεται στο άψε-σβήσε.
Λάθος πλύσιμο
    Ακόμη ένα πρόβλημα είναι η λάθος χρήση του πλυντηρίου. Σύμφωνα με την Τόνιοι περισσότεροι από εμάς βάζουμε παραπάνω απορρυπαντικό απ΄όσο χρειάζεται και σπάνια προσέχουμε τις ετικέτες των ρούχων.
    «
Τα περισσότερα ρούχα είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι και πολυεστέρα, τα οποία συρρικνώνονται διαφορετικά στην πλύση, καταστρέφοντας πιο εύκολα το σχήμα του ρούχου.
Τι να κάνουμε για να διατηρηθούν περισσότερα τα ρούχα μας:
    H Τόνιο μας συμβουλεύει να αγοράζουμε ρούχα από φυσικά υφάσματανα ελέγχουμε τις ραφές των ρούχων πριν το αγοράσουμεκαι κυρίως τα κουμπια και τα φερμουάρ στα πουκάμισα και τα παντελόνια.

 

Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : "   http://roykoymoykoy.blogspot.gr   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου