ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η επανενεργοποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις στο μικροσκόπιο

ΟΑΕΕ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

09/09/2016
H επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους που την απώλεσαν λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων που προβλέπει η νομοθεσία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες να από τα βασικά αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι φορείς της αγοράς (έμποροι κα) ζητώντας την επανενεργοποίηση της ρύθμισης ως το τέλος του 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση.
Για οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Κ.Ε.Α.Ο. προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος - οφειλέτης.
Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά - παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. Βεβαίωση Τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).
Για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. - Ελεγκτικών Κέντρων - Τελωνείων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες.
ΟΑΕΕ: Ένας στους δύο οφειλέτες έχασε τη ρύθμιση
Ένας στους δύο οφειλέτες στον ΟΑΕΕ έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες 638,46 εκατομμυρίων για τον οργανισμό, αναφέρει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 51.144 οφειλέτες από τους 105.094 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 26/8 δεν μπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση.
Το σύνολο των χρεών προς τον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μόνο από τους οφειλέτες που βγήκαν εκρός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο Οργανισμός αναμένεται να χάσει χρέη 638,46 εκατομμυρίων.
Σημειώνεται ότι από τους 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, μόνο οι 442.610 (63%) καταβάλλουν εισφορές και δεν έχουν οφειλές.Από τους ενεργούς ασφαλισμένους, οφειλέτες είναι οι 320.883 είτε επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές είτε επειδή έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν χρέη. Εκτός από αυτούς, άλλοι 246.612 χρωστούν στον Οργανισμό ενώ έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και έχουν διαγραφεί.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου