ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΣΕΕ: Υπό την απειλή «νεκρής» οικονομίας η ΔΕΘ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ»

12/09/2016

«Για μία ακόμη χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα καταδείξει τις τάσεις και την πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη, που τόσο χρειάζεται ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος διψά να ακούσει από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προοπτικές του μέλλοντος, αντί για τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οι άνθρωποι της αγοράς παλεύουμε να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να κοιτάμε συνεχώς τις σκιές πίσω μας», σχολίασε.
Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης, «ιδιαίτερα αγωνιούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πως θα ξεκολλήσουμε από την ύφεση και την ανεξέλεγκτη φορο-κεντρική πολιτική, καθώς και πότε θα συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γεγονός που θα καθορίσει τον οικονομικό-πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας στο μέλλον. Ο χρόνος για την ελληνική αγορά μετρά αντίστροφα και ελπίζουμε οι προτάσεις των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να εισακουστούν και να συμπεριληφθούν στους σχεδιασμούς και στις επικείμενες υλοποιήσεις».
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, παραδοσιακά η ΔΕΘ, αποτελεί κόμβο για την απαρχή συνεργασιών με ισχυρούς ξένους εκθεσιακούς οργανισμούς, για την οργάνωση εθνικών συμμετοχών στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως επίσης και για τον συντονισμό επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, την στήριξη κλαδικών εκθέσεων, την παρουσίαση καινοτομιών από την εγχώρια αγορά και βεβαίως την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
Η φετινή διοργάνωση καλύπτει όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να διαδραματίζουν εξέχοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία για πρώτη φορά συμμετέχει στην Έκθεση και συγκεκριμένα στο μεγάλο περίπτερο 15 (χώρος 33), από όπου θα παρουσιάσει στους επισκέπτες την διαδρομή και το έργο της Συνομοσπονδίας, την αντιπροσώπευση του εμπορικού κόσμου της χώρας, τις καινοτόμες προτάσεις, λύσεις και καθοριστικές παρεμβάσεις της στα οικονομικά, πολιτικά και γενικότερα κοινωνικά θέματα της χώρας, καθώς και τις διεθνείς συμμετοχές και συνεργασίες της.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιείται η 81η ΔΕΘ δεν είναι ευνοϊκό, μετρώντας ήδη τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης. Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Λιανικού Εμπορίου, οι θερινές απώλειες τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ανέρχονται στα περίπου 830 εκ. ευρώ.
Επίσης, η βιομηχανία την τελευταία διετία (Ιούνιος 2016/2014) εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -20,7%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε ετήσια πτώση στη διάρκεια των δύο πρώτων θερινών μηνών της τάξεως των 230 εκ. ευρώ (ή -5,0%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 4,35 δις ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, η συνολική εικόνα των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος καλοκαιριού είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2015 (+350 εκ. ευρώ), εξαιτίας της επιβολής των Capital Controls τον Ιούλιο του 2015, τα οποία συρρίκνωσαν δραματικά κάθε εισαγωγική δραστηριότητα.
Γενικότερα και η φετινή διοργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας «νεκρής» οικονομικά περιόδου, με ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και αυξημένη ανεργία.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου