ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μπάσκετ: Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τιμούν τον Δημήτρη Διαμαντίδη.


Μπάσκετ: Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τιμούν τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

    Βαθιά υπόκλιση στον Δημήτρη Διαμαντίδη υπέβαλλαν οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά που θα διεξαχθεί προς τιμήν του σπουδαίου παίκτη.
    Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Παναθηναϊκού αποθεώθηκε από τους παρευρισκόμενους, τόσο για την προσφορά του στο άθλημα, όσο και για τον χαρακτήρα του, με τον ίδιο να παραδέχεται πως δεν έχει σκεφτεί ακόμη το επόμενο βήμα της καριέρας του.

    Στο πάνελ βρέθηκαν οι: Αργύρης ΠεδουλάκηςΑντώνης Φώτσης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης ΙτούδηςΒίκτορ Χριάπα(ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιώργος ΜπαρτζώκαςΑντε Τόμιτς(Μπαρτσελόνα), Ερέζ ΕντελστάινΓκάι Πνίνι (Μακάμπι Τελ Αβίβ). 
    Άπαντες «έσταζαν μέλι» για τον «3D», τον ευχαρίστησαν για όλα όσα έκανε μέσα στο παρκέ, ενώ από την πλευρά του ο παλαίμαχος, πια, παίκτης, ευχαρίστησε το σύλλογό του για την τιμή που του κάνει με τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου τουρνουά.
    «Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για την τιμή που μου κάνει με αυτό το τουρνουά. Ευχαριστώ τις ομάδες που βρίσκονται εδώ. Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια. Είναι ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτό το τουρνουά υπάρχει μία πρόβλεψη ότι ένα μέρος των εσόδων θα πάνε σε ιδρύματα στην Καστοριά που έχω επιλέξει. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το πιο σημαντικό είναι που θα προσφερθούν αυτά τα χρήματα σε αυτά τα ιδρύματα», είπε αρχικά οΔιαμαντίδης και συνέχισε:
    «Ακόμη δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για τα συναισθήματα. Έχω εισπράξει πολλή αγάπη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού ήδη. Μεθαύριο θα καταλάβω για άλλη μια φορά ότι ήταν πραγματική ευλογία που βρέθηκα σε αυτόν το σύλλογο. Έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές με όλους, με τον Αντώνη (σ.σ.Φώτση), αλλά και με τον Δημήτρη (σ.σ. Ιτούδη). Τους ευχαριστώ όλους
    Σε ερώτηση που του έγινε για το αν σκέφτηκε ποτέ να αλλάξει την απόφασή του και να παίξει ακόμη έναν χρόνο απάντησε: «Στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν το σκεφτόμουν. Τώρα σιγά-σιγά μερικές φορές περνά από το μυαλό μου, αλλά είναι φυσιολογικό μετά από τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα. Ασχολούμαι όμως με την οικογένεια και τα παιδιά μου. Αυτό με γεμίζει και αισθάνομαι όμορφα όπως ήμουν και πριν».
    Οι σκέψεις του για το μέλλον: «Σκέφτομαι διάφορα, αλλά ακόμη δεν έχω αποφασίσει γι΄ αυτό και δεν έχω να πω κάτι προς το παρόν. Περιμένω να δω αν μπορώ να κάνω κάτι που θα μου αρέσει και θα με γεμίζει. Και φυσικά θα έχει σχέση με το μπάσκετ».
    Αναφερόμενος στα κολακευτικά λόγια συμπαικτών και αντιπάλων είπε: «Είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει αυτά τα χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι κερδίζεις τους συμπαίκτες σου. Το θέμα είναι να είσαι χαρακτήρας που έχει κερδίσει την αναγνώριση και έχει δώσει τα πάντα στο γήπεδο. Υπάρχει νίκη, αλλά υπάρχει και η ήττα κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Είναι μεγάλη τιμή που αυτοί οι άνθρωποι εκτιμούν τον τρόπο που έπαιζα και συμπεριφερόμουν».
Οι δηλώσεις των υπολοίπων:
Αργύρης Πεδουλάκης (προπονητής Παναθηναϊκού):
    «Είναι ιδιαίτερη στιγμή για τον σύλλογο. Για μένα είναι ο καλύτερος ποτέ που έπαιξε στον σύλλογο, όχι μόνο για τις αγωνιστικές ικανότητες, αλλά για τη συμπεριφορά του. Για την πίστη και την αφοσίωση που είχε στην ομάδα, στον προπονητή, τον συμπαίκτη. Μαζί με τον Φάνη άλλαξαν  τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ. Ο Φάνης έδειξε τον δρόμο και ο Δημήτρης το έφτασε στο υψηλότερο σημείο. Θα είμαστε όλοι εκεί για να τον τιμήσουμε. Επιβάλλεται να είναι στη συνέχεια μαζί μας».
Για το αν μπορεί να μοιραστεί κάποια συζήτηση που είχε με τον Δημήτρη εκτός γηπέδου:
    «Πρέπει να σεβαστώ αυτές. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Να λες λίγα και να πιάνουν τόπο».
Για το αν μπορεί να συνδυαστεί επιτυχία και σεμνότητα: «Είναι σπάνιο γιατί το σταρ σίστεμ ποτίζει τον εγωισμό τους. Το καταλαβαίνουν όταν αποσύρονται και βρίσκουν ισορροπία. Ο Δημήτρης έχει εσωτερική ηρεμία, αλλά είναι σπάνιο».
Αντώνης Φώτσης (υπαρχηγός Παναθηναϊκού):
    «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω. Όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης πρόσφερε πολλά. Είμαι χαρούμενος που υπήρξα συμπαίκτης του. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο σπουδαίους παίκτες και ομάδες. Να δώσουμε ένα ωραίο αντίο στον Δημήτρη με καλό μπάσκετ και του εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια της ζωής του».
    Για τις στιγμές που θυμάται με τον Διαμαντίδη: «Δεν υπήρχε μοναδική στιγμή γιατί είχα την τύχη να τον ζήσω πολλά χρόνια. Είμαι τυχερός γιατί τον γνώρισα και εκτός γηπέδου. Είναι πολύ χαρούμενε στιγμές. Ηταν χαρά που τον γνώρισα εκτός γηπέδων όλα αυτά τα χρόνια».
Δημήτρης Ιτούδης (προπονητής ΤΣΣΚΑ):
    «Δυστυχώς για εσάς θα μακρηγορήσω γιατί το αξίζει ο Δημήτρης και το τουρνουά. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ με άλλους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και γιατί τιμούμε όλοι τον Διαμαντίδη που υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πέτυχε πάρα πολλά με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Με την αγωνιστική συμπεριφορά άλλαξε τον τρόπο σκέψης πολλών μας.   Δημιούργησε μαζί με τους συμπαίκτες του κι εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του, έδωσε διαφορετική διάσταση στο άθλημα. Είναι σημαντικό να μιλάμε για έναν παίκτη που δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ, αλλά ο πιο πολύτιμος γιατί έδωσε φοβερές ασίστ, ήταν εκεί να κόψει, να πάρει τα ριμπάουντ, να παίξει άμυνα. Όλα αυτά τα εκτιμήσαμε.
    Μαζί του περάσαμε σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσμο, τα οποία πρεσβεύει το μπάσκετ. Ηταν τιμή μου να τον έχω δίπλα μου και που συνεργαστήκαμε. Ηταν κομβικό από τον Ηρακλή να γίνει ηγέτης του Παναθηναϊκού, ήταν κομβικό σημείο να αντιληφθεί ότι μπορούσε, με τη βοήθεια των συμπαικτών του και όλων μας. Ηταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του και είδα την εξέλιξή του ως παίκτη και ανθρώπου.
    Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα μείνει εκτός μπάσκετ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μου έλεγε τι θα γίνει αύριο μετά το τριπλ κράουν και έλεγε θα πάω για σουτ. Είναι τεράστια τιμή που συνεργάστηκα μαζί του, κερδίσαμε, χάσαμε τρόπαια.
    Του αξίζει αυτή η τιμή. Μπράβο στον Παναθηναϊκό που κάνει αυτή την εκδήλωση. Θα θέλαμε να είμαστε με πλήρες ρόστερ, αλλά οι απουσίες μας κάνουν short, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τιμήσουμε τον Δημήτρη. Να είσαι υγιής και να χαίρεσαι τις στιγμές τις οποίες αξίζεις».
    Για το αν έχει ετοιμάσει κάποια… ειδική άμυνα στον Διαμαντίδη: «Αυτή τη φορά θα πούμε να γίνει ένα γκολ-φάουλ στον Διαμαντίδη, να σκοράρει και να τελειώσει έτσι»
    Για το τι είναι πιο σημαντικό, οι τίτλοι ή ο καλός παίκτης: «Συνδυασμός. Αυτό είναι το ιδανικό. Ο Διαμαντίδης είχε ιδιαίτερη προσέγγιση. Το άθλημα το σεβάστηκε. Είχε δημιουργικό άγχος που σε κρατά σε εγρήγορση και σε εξελίσσει. Επρεπε να μείνει επιπλέον, να κάνει τη ρουτίνα του για να είναι έτοιμος. Δεν το συναντάς να κάνει τέτοια κάποιος. Του λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ ως προπονητή για τους προβληματισμούς που μου έβαλε. Δημήτρη σε ευχαριστώ
    Για τις συζητήσεις που είχε με τον Διαμαντίδη: «Δεν μπορώ να μοιραστώ αυτές τις συζητήσεις. Το καταλαβαίνετε αυτό».
    Για το αν μπορεί να συνδυαστεί επιτυχία με σεμνότητα, όπως το κατάφερε ο Διαμαντίδης: «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια, τους ανθρώπους του που έδωσαν αρχές και του έδωσαν την ικανότητα να είναι ήρεμος. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι σπάνιο, αλά είναι ο δρόμος που σε κάνει ξεχωριστό. Είναι ζωντανό παράδειγμα και τους για νεότερους».
Βίκτορ Χριάπα (αρχηγός ΤΣΣΚΑ):
    «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε την ΤΣΣΚΑ για να αποδώσουμε τιμές σε έναν μεγάλο παίκτη. Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά μιλούν όλα αυτά που έκανε στο γήπεδο. Του εύχομαι καλή τύχη στη ζωή του, εκτός μπάσκετ».
    Για το τι θυμάται από τον Διαμαντίδη: «Δεν υπάρχουν λόγια να τον  περιγράψουν. Εκανε πολλά πράγματα στο παρκέ. Ηταν εξαιρετικός αμυντικός κι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ όσο έπαιζε».
Ερέζ Εντελστάιν (προπονητής Μακάμπι):
    «Δεν το σκεφτήκαμε ούτε λεπτό. Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ. Ο κόσμος στο Τελ Αβίβ σε αγαπά και μιλώ εκ μέρους των φίλων της Μακάμπι. Θα σου κάνω μια ερώτηση: Οντως θα σταματήσεις ή…;»
Ο Διαμαντίδης αποκρίθηκε γελώντας ότι δεν το έχει μετανιώσει και ο Εντελστάιν πρόσθεσε: «Καλή τύχη τότε στη νέα σου ζωή».
Γκάι Πνίνι (αρχηγός Μακάμπι):
    «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ για τον Δημήτρη. Όπως είπε και ο Βίκτορ, μπορούμε να πούμε πολλά γι’ αυτόν, αλλά θα τα πούμε μετά το τουρνουά. Για εμάς αυτή η διοργάνωση είναι ένα μεγάλο τεστ απέναντι στους κορυφαίους της Euroleague. Ελπίζουμε να το απολαύσει ο κόσμος».
    Για τις αναμνήσεις του από τον Δημήτρη: «Παίξαμε πολλούς αγώνες. Είχαμε παίξει μία από τις πιο μεγάλες σειρές στα πλέι οφ, είχαμε χάσει 3-2. Θυμάμαι όταν είχα έρθει στη Μακάμπι ότι ο Σαρπ μου είχε πει να μην πασάρω την μπάλα όταν μπροστά ήταν ο Διαμαντίδης»!
Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Μπαρτσελόνα):
    «Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που είναι τιμητική για εμένα και την ομάδα. Με ιδιαίτερη χαρά ήρθαμε για τον Δημήτρη, αλλά και γιατί είναι τουρνουά που παίζουμε με τις καλύτερες ομάδες. Οι προπονητές θέλουν να δουν σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ομάδες αλλά ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά με τον Δημήτρη. Θα είναι συναισθηματική η ατμόσφαιρα γιατί ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξέρει τι πρόσφερε ο Δημήτρης στην ομάδα.
    Ο Δημήτρης άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ, τι είναι σημαντικό και τι όχι. Ημασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά πλέον μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο ωραία και ήρεμα και να του πω τη μεγάλη εκτίμηση που του έχω. Του εύχομαι τα καλύτερα για τη ζωή του από εδώ και πέρα».
Αντε Τόμιτς (παίκτης Μπαρτσελόνα):
    «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ για τον κ. Διαμαντίδη που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα είναι εξαιρετικά τεστ για εμάς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στο τουρνουά».
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 
ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου