ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΙΟΒΕ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

02/11/2016
Βελτίωση παρουσίασε τον Οκτώβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ. Διαμορφώθηκε στις 93,8 μονάδες έναντι 91,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2016 και 87,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή, προκύπτει ως αποτέλεσμα της σχετικής βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη - και οριακά στη βιομηχανία. Αντίθετα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές σημειώνεται επιδείνωση του κλίματος.
Παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων προχωράει χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις - τουλάχιστον ως προς τις κύριες του γραμμές – με αποτέλεσμα, οι οικονομικές προσδοκίες που είχαν υποχωρήσει βίαια τον Ιούλιο του 2015, να οδηγούνται προς σταδιακή ομαλοποίηση.
Το ΙΟΒΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αμβλύνει περαιτέρω την αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο. «Η σταδιακή βελτίωση του δείκτη του οικονομικού κλίματος φαίνεται ότι λειτουργεί ως πρόδρομο μέγεθος για την άμβλυνση της ύφεσης και την επιστροφή σε οριακά θετικούς ρυθμούς στο β' εξάμηνο του έτους» εκτιμά, στη συνέχεια.
Επίσης, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι παρατηρείται προσαρμογή σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας για τις προσδοκίες των πολιτών και επιχειρήσεων, το οποίο είναι συνολικά υψηλότερο από το καλοκαίρι του 2015, αλλά και οριακά χαμηλότερο από το 2014.
Ειδικότερα, στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ διευρύνονται οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.
Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση, όσο και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους παραμένουν αμετάβλητες, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται προς τα κάτω.
Παράλληλα, στις Κατασκευές, αμβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων όμως επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την απασχόληση.
Όσον αφορά στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης ανακάμπτει ως αποτέλεσμα των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, της βελτίωσης της πρόθεσης για αποταμίευση, αλλά και των λιγότερο δυσμενών προ βλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου