Η οδήγηση μετά από ξενύχτι – όπως μετά ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι – μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, λένε οι ειδικοί. Αυτό γιατί ακόμα και όταν οι οδηγοί δεν υπερβαίνουν το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο εξίσου υψηλό με ένα μεθυσμένο οδηγό, καθώς λόγω αυπνίας τα αντανακλαστικά τους είναι μειωμένα και οι χρόνοι αντίδρασης μεγαλύτεροι.
Κάπου εδώ έρχεται το πρόγραμμα Driving Skills for Life, της Ford, που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση για νέους οδηγούς, καταδεικνύοντας τους κινδύνους της οδήγησης σε φάση hangover. Μέχρι το τέλος του 2016, αυτό το πρόγραμμα θα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 οδηγούς σε 13 χώρες στην Ευρώπη.

Για τις ανάγκες του προγράμματος, η Ford συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Meyer Hentschel για τη δημιουργία της ειδικής στολής “Hangover Suit”. Η ειδική αυτή στολή ζυγίζει πάνω από 17 kg και αποτελείται από ένα ειδικό γιλέκο, βαράκια στους καρπούς και τους αστραγάλους, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά. Όλα αυτά μαζί προσομοιώνουν τα κλασικά συμπτώματα της κόπωσης, της ζαλάδας, του πονοκέφαλου και της δυσκολίας συγκέντρωσης που προκαλεί το hangover.
«Κάναμε πολλή έρευνα – αναλύοντας μεταξύ άλλων τις αντιδράσεις μας μετά από μία βραδιά λογικής κατανάλωσης αλκοόλ,» δήλωσε ο Gundolf Meyer-Hentschel, CEO του Meyer-Hentschel Institute. «Για το ‘Hangover Suit’ χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά που εξομοιώνουν την αυξημένη ευαισθησία στους ήχους καθώς και τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ημικρανίας. Επιπλέον, ένα σετ με βαρίδια κεφαλής και γυαλιά προσομοιώνει τη ζαλάδα και τη σκοτοδίνη.»
Infographic
Infographic
Ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν τη λειτουργία της στολής από πρώτο χέρι είναι ο Dr Richard Stephens, Ανώτερος Λέκτορας της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Keele, στη Βρετανία και ερευνητής αλκοόλ με ειδίκευση στο hangover
«Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν το βαθμό στον οποίο ένα hangover επηρεάζει την βασική ικανότητά σου να κάνεις οτιδήποτε,» δήλωσε ο Καθηγητής Prof. Stephens. «Το ‘Hangover Suit’ αναδεικνύει περίτρανα και σαφέστατα αυτό το θέμα.»
Στην Ευρώπη, έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ είναι αιτία στα 1 από τα 6 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Και στη Βρετανία η 1 στις 10 συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών γίνεται μεταξύ 06:00 και 08:00.