Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν τις αυξήσεις, οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι κοντά στο 5%, γεγονός που θα σημάνει αύξηση για μια μέση ασφάλεια από 7 ως και 12 ευρώ το εξάμηνο για μια μέση ασφάλεια, όμως φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη επιβάρυνση. Η αύξηση στο ασφάλιστρο σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη καθώς συνδυαστικά θα υπάρξει και μείωση στις εκπτώσεις και τις προσφορές που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και κάπως έτσι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα οι ασφαλιστικές προσανατολίζονται να εντάξουν στον τρόπο καθορισμού του ασφαλίστρου κάποιες σταθερές οι οποίες θα επηρεάζουν το ασφάλιστρο.
Έτσι θα παίζει ρόλο η ηλικία του οδηγού, ο τύπος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας, η ηλικία του οχήματος ακόμη και ο τόπος που ζει ο ιδιοκτήτης του οχήματος καθώς υπάρχουν περιοχές με αυξημένους συντελεστές τροχαίων ατυχημάτων. Με λίγα λόγια κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων που κατοικούν σε περιοχές με υψηλό δείκτη σε τροχαία θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους από άλλους που έχουν νεώτερο αυτοκίνητο και κατοικούν σε περιοχή με χαμηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων.