ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Πετσοκομμένες» συντάξεις Απριλίου: Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 200 ευρώ σε 15 ημέρες

Χιλιάδες συνταξιούχοι που συνεχίζουν να λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ, αλλά και περιπτώσεις συνταξιούχων με καθαρό άθροισμα πολλαπλών συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, θα υποστούν υψηλές μηνιαίες μειώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση με επιπλέον περικοπές στις συντάξεις. Σε ένα 15νθήμερο, περίπου 80.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν πάλι στο «ίδιο έργο θεατές» εξαιτίας των νέων πλαφόν που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το ποσό των 200 ευρώ, και αφορούν όσους εξακολουθούν να λαμβάνουν πάνω από 1.767 ευρώ καθαρά κύρια σύνταξη -δηλαδή 2.000 μεικτά- αλλά και όσους εισπράττουν αθροιστικά καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ από πολλαπλές συντάξεις, μερίσματα και άλλες πηγές.
Η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ και σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και τα 50 ευρώ της δόσης των αναδρομικών.

Ποιους «χτυπούν» οι μειώσεις
1. πρώην στελέχη τραπεζών
2. πρώτην στελέχη ΔΕΚΟ
3. πρώην διευθυντές του Δημοσίου
4. συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)
5. γιατρούς
6. δικηγόρους
7. μηχανικούς
Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας
Από 01/06/2016, τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί παρακρατούνται από τις συντάξεις των δικαιούχων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο. Οι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, μέχρι ποσού 15.000 ευρώ, παρακρατούνται με απόφαση της/του προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα ποσά των συντάξεων που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.
Από 01/06/2016, κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και, μέχρι την εξόφληση, ως εξής:
α) Για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης, μέχρι τα 1.000 ευρώ, παρακρατείται το ένα δέκατο (1/10) αυτής.
β) Για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το ένα έκτο (1/6) αυτής.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η παρακράτηση ισχύει μέχρι τις 31/12/2018, δηλαδή εφαρμόζεται μέχρι και τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους αυτού.
newsbomb.gr
ΠΗΓΗ : " http://www.pentapostagma.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου