ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Φοροελαφρύνσεις σε υπουργούς, βουλευτές ενώ κόβουν μισθούς και και συντάξεις

Φοροελαφρύνσεις σε υπουργούς, βουλευτές ενώ κόβουν μισθούς και και συντάξεις

Τη στιγμή που η Ελλάδα δεινοπαθεί και κόβονται συνεχώς μισθοί και συντάξεις στους Έλληνες, υπάρχει μια μερίδα πολιτών που αντιμετωπίζεται με …στοργή. Πιο συγκεκριμένα, προκλητικό «ρουσφέτι» 2.000 ευρώ δίνεται  σε υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους αφού καταργήθηκε,με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη στο Άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το οποίο περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/2016, καταργήθηκε το ιδιαίτερο καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα που είχε ψηφιστεί το 2014 και προέβλεπε την επιβολή της εισφοράς με αυξημένο συντελεστή 8% στο άθροισμα των εισοδημάτων των πολιτικών προσώπων από όλες τις πηγές.
Με την κατάργηση του άρθρου αυτού οι επιπλέον επιβαρύνσεις που είχαν οι πολιτικοί από το 2014 καταργήθηκαν.
Έτσι από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές μέχρι τους δημάρχους, του Γ.Γ. Υπηρεσιών, τα μέλη ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικήσεων όλοι πλέον έχουν φοροελάφρυνση.
Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η κατάργηση της επιπλέον επιβάρυνσης για τα πρόσωπα που κατέχουν πολιτική θέση ήρθε τον περασμένο Μάιο μαζί με την ψήφιση της κατάργησης του ΕΚΑΣ, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού που έφερε επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά και την αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Tι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης
Ούτε η Βουλή, ούτε βουλευτές και πολιτικό προσωπικό, ζήτησαν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ρωτήθηκε σήμερα για τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για πολιτικούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, διοικητές και μέλη ΔΣ ΝΠΔΔ, αλλά και μέλη ανεξάρτητων Αρχών.
«Η διάταξη αυτή είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή, και η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού. Είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε ότι έχει μπει «γερό μαχαίρι» στις συντάξεις των πρώην βουλευτών, αλλά και ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως τους γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές. «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση.
Πάντως, δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους -όπως έχει παρουσιαστεί- ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων Αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:
«Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κ.λπ. αντίθετα σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές με πολυετή θητεία, πρώην υπουργούς, που εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησής τους και μπαίνει ένα «γερό μαχαίρι» εκεί. Μην ψάχνουμε σε αυτόν τον τομέα, στην παρούσα Βουλή, αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα, μην ψάχνουμε προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσα ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής με την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, με τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας».
Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε επίσης να συνυπολογίσουν όλοι ότι η Βουλή είχε προϋπολογισμό 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και τώρα έχει 132, ενώ περίσσεψαν και 5 εκατομμύρια, τα οποία θα μπουν σε κωδικό του ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες.
Την ίδια ώρα, όπως εξάλλου υπενθύμισε, η Βουλή αναπτύσσει συνεχώς σε πολλά επίπεδα την εξωστρέφειά της, με πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, χορηγιών κ.λπ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι λάθος από γενικεύσεις και συμψηφισμούς να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα, πάνω σε επιμέρους ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν ως τέτοια και που μπορεί να έχουν ενστάσεις, αλλά όχι να πηγαίνουμε σε γενικεύσεις και να χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων» είπε ο κ. Βούτσης.

ΠΗΓΗ : "  Η Άποψη    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου