ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις στο Δημόσιο και στα ειδικά μισθολόγια (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Αρχική » , , , , , , » Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις στο Δημόσιο και στα ειδικά μισθολόγια (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)



Ερμηνευτική εγκύκλιο εξέδωσε στις 31/03/2017 το ΥΠΟΙΚ με θέμα: «Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων»

Τη διάκριση των δημοσίων υπαλλήλων σε δυο κατηγορίες -παλαιούς πριν από το 1993 και ασφαλισμένους μετά το 1993- σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και των μετακλητών, τους αμειβόμενους με τα ειδικά μισθολόγια, τους κληρικούς, καθώς και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ α’ και β' βαθμού.

Επίσης, η εγκύκλιος αφορά όσους από 1/1/2017 υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής με το Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων και των μετακλητών υπαλλήλων) που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι πάσης φύσεως αποδοχές, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπoλογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης, εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Παλαιοί ασφαλισμένοι Από 1-1-2017 ως συντάξιμες αποδοχές των «παλαιών ασφαλισμένων» (υπάλληλοι που έχουν ασφαλισθεί πρώτη φορά για κύρια σύνταξη σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους - μέλους της Ε.Ε. πριν από την 1-1-1993) ως συντάξιμες αποδοχές θεωρούνται:

ο βασικός μισθός

το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης

το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α’ βαθμού και έχουν ενιαχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Νέοι ασφαλισμένοι

Από 1-1-2017 ως συντάξιμες αποδοχές των «νέων ασφαλισμένων» υπαλλήλων (έχουν ασφαλισθεί για κύρια σύνταξη για πρώτη φορά σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους - μέλους της Ε.Ε. μετά την 1-1-1993) που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο), θεωρούνται:

ο βασικός μισθός

το οικογενειακό επίδομα

το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης

το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

το επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών.

Οι εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική σύνταξη και μέρισμα του ΜΤΠΥ παρακρατούνται επί των προαναφερόμενων συντάξιμων αποδοχών. Οι ασφαλιστικές εισφορές για εφάπαξ παροχή για τους «νέους ασφαλισμένους» παρακρατούνται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως αυτές προσδιορίζονται στην προηγούμενη ενότητα, ενώ για τη βάση υπολογισμού των εισφορών των «παλαιών ασφαλισμένων» εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις. Για την αναλυτικότερη περιγραφή των ποσοστών εισφοράς και της βάσης υπολογισμού των εισφορών για την επικουρική σύνταξη, την εφάπαξ παροχή και το μέρισμα του ΜΤΠΥ θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος.

Τα ειδικά μισθολόγια

Οι κρατήσεις για κύρια σύνταξη όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια εξακολουθούν να υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως αυτές προσδιορίζονται από τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις, με εξαίρεση το ποσό των 140,80 ευρώ (στις περιπτώσεις που το ποσό αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών) το οποίο λόγω του ότι αποτελεί εικονικό ποσό και δεν καταβάλλεται με τις αποδοχές, δεν υπόκειται, από 1-1-2017 και μετά, σε κράτηση για κύρια σύνταξη.

Εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη εργαζομένων στο Δημόσιο

1. Από 1-1-2017 καταβάλλονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για κύρια σύνταξη, ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, για τα ακόλουθα πρόσωπα, που μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ υπάγονταν στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικά καθεστώς του Δημοσίου:

α. τους τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας,

β. τους ιερείς και τους υπαλλήλους των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου,

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και

δ. τα αιρετά όργανα (βουλευτές και δήμαρχοι).

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 6,67% επί των κατά τα ανωτέρω μηνιαίων, συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη, στις περιπτώσεις που μέχρι τις 31-12-2016 δεν προβλεπόταν η καταβολή αυτών, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό επί των κατά τα ανωτέρω μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου υπαλλήλου, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και διαμορφώνεται κατ’ έτος ως εξής: 2017 ποσοστό 3,33%, 2018 ποσοστό 6,67%, 2019 ποσοστό 10%, 2020 και επόμενα ποσοστό 13.33%.


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: «Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων» (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ):




ΠΗΓΗ : http://staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου