Με την ιδιότητα του προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανίας (OBKD) ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.
Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως ο γερμανός πρόεδρος με τους επικεφαλείς της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας. Οι δύο εκ. ορθόδοξοι της Γερμανίας αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χριστιανών. Στην Ορθόδοξη Επισκοπικη Συνέλευση που ιδρύθηκε το 2010 εκπροσωπούνται εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας.
«Οικείο κλίμα»
Μιλώντας με την Deutsche Welle τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Για «πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα» μίλησαν οι μεν, για μια «πολύ οικεία ατμόσφαιρα» οι δε. Και με τους προκατόχους του κ. Σταϊνμάιερ, ο μητροπολίτης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της Μητρόπολης Γερμανίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης. Ένα άλλο αφορούσε τον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών στη Γερμανία και παγκοσμίως. Η Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης των χριστιανικών εκκλησιών, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και μεταξύ ορθοδόξων όπως έδειξαν οι απουσίες από την πρώτη παγκόσμια σύναξη των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κρήτη το καλοκαίρι 2016. Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτή τη σύνοδο αλλά και για άλλα θέματα της ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.
ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     "