ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Έλληνας ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο







00:0009:34
(Supplied)
Ο Ευάγγελος Κατσιούλης, Ψυχίατρος και διδάκτωρ Ψυχοφαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι ο άνθρωπος με τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επίδοση του 198 σε τεστ νοημοσύνης, συναντάται μόνο σ’ έναν άνθρωπο ανά 33 δισεκατομμύρια πληθυσμού.
By
Stergos Kastelloriou
Published on
Thursday, June 14, 2018 - 14:48
Duration
9 min 34 sec
Ο Έλληνας ψυχίατρος με σπουδές που εκτείνονται στη Φιλοσοφία, στην Ψυχοφαρμακολογία και με ενεργή συμμετοχή στην ιατρική έρευνα αναδείχθηκε ως ο άνθρωπος με την κορυφαία νοημοσύνη παγκοσμίως αφού το ΙQ του υπολογίστηκε στο 198.
Ένας αριθμός εξωπραγματικός αν κατανοήσει κανείς τα μεγέθη, όπως μας εξηγεί:
«Αυτή η επίδοση είναι αναμενόμενη από μόνο έναν άνθρωπο σε 33 δισεκατομμύρια. Δηλαδή αν είχαμε 33 δισεκατομμύρια ανθρώπους και όλοι έκαναν την ίδια δοκιμασία, με βάση την αξιοπιστία αυτής, η επίδοση αυτή θα αναμενόταν μόνο από έναν άνθρωπο».

Οι μαθητικές επιδόσεις

Από τα χρόνια του σχολείου, ακόμη, ο κ. Κατσιούλης διαπίστωσε την ιδιαίτερη ικανότητά του, καθώς κατάφερνε να φέρνει σε πέρας τις εργασίες του χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Ανάλογη ήταν και η συνέχεια που είχε ως φοιτητής,  διεκπεραιώνοντας ταχύτερα και ευκολότερα τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις.
«Κατάλαβα ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και να στηριχθώ στο μυαλό μου από πολύ νωρίς. Από την περίοδο που ήμουν μαθητής πήγαινα καλά με τα μαθήματα και με διάφορους διαγωνισμούς  μαθηματικών και φυσικής, όταν κάποιες προκλήσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο τις διεκπεραίωνα εύκολα ή γρήγορα. Από εκεί και πέρα δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα ειδικό ώστε να μπορώ να υπεραμυνθώ του τίτλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «κατάρα» του να είσαι διαφορετικός

Ως παιδί αντιμετώπισε τις ίδιες προκλήσεις με εκείνες των συνομήλικών του προσπαθώντας να ενταχθεί σε μια ομάδα και να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Πλέον παραδέχεται πως η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να δεχθεί ανθρώπους που διαφοροποιούνται από τον μέσο όρο.
«Την παιδική ηλικία και την εφηβική είχα τις προκλήσεις που έχει κάθε παιδί να ενσωματωθεί σε ομάδες, να αποκτήσει μια ταυτότητα μέσα σε αυτήν. Η δική μου η ταυτότητα είχε να κάνει και με το γεγονός πως στο σχολείο οι επιδόσεις μου ήταν καλές. Ίσως να ήταν και πολύ καλές συγκριτικά με άλλους ανθρώπους.  Αυτό ήταν μια πρόκληση γιατί δυστυχώς η διαφορετικότητα στην κοινωνία δεν γίνεται ακριβώς αποδεκτή και υπάρχει μια τάση να μην υπάρχουν αυτές οι ανισορροπίες και κάπως η κοινωνία να λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας  πάνω σε αυτές».  
«Πάντα την διαφορετικότητα, ειδικά αν αυτή είναι εμφανής, προκαλεί ερωτήσεις. Πάντα βάζει τους ανθρώπους σε μια διαδικασία να αποδεχθούν το διαφορετικό. Θα πρέπει ο διαφορετικός να βάζει νερό στο κρασί του για να σταθεί απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Η ίδια η εκπαίδευση δεν δέχεται την διαφορετικότητα τουλάχιστον μέχρι κάποιο βαθμό.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο καθένας πληρώνει ένα τίμημα για να μπορέσει να προσαρμοστεί και να ενταχθεί -για όποιους λόγους έχει- μέσα στις ομάδες που τον καλύπτουν και τον ικανοποιούν. Η διαδρομή στη ζωή δεν προχωράει χωρίς θυσίες, θέλει από τον καθένα το αντίτιμό της», μας είπε.     

Και οι έξυπνοι κάνουν λάθη

Θα θεωρούσε κανείς πως ένας άνθρωπος ο εγκέφαλος του οποίου είναι δυνατόν να επεξεργάζεται με ταχύτητα μεγάλες ποσότητες δεδομένων, είναι αδύνατον να κάνει κάποιο λάθος, ισχυρισμό που αρνείται ο Ευάγγελος Κατσιούλης, υποστηρίζοντας πως μέσα από τις αδυναμίες του γίνεται καλύτερος άνθρωπος.
«Θα ήταν ιδιαίτερα αφελές αν παραδεχόμουν πως δεν έχω κάνει κανένα λάθος  ή ότι δεν έχω κάνει οτιδήποτε χαζό ή μη έξυπνο.  Δεν στέκομαι έτσι απέναντι σε εμένα, ίσα-ίσα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα λάθη μου. Μέσα από αυτά καταλαβαίνω τις αδυναμίες μου,  τα όρια μου και που πρέπει να εστιάσω, ώστε να βελτιωθώ και να αποφύγω τα ίδια λάθη στο μέλλον».
Ακούστε περισσότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρόγραμμά μας ο Ευάγγελος Κατσιούλης.
Για να την ακούσετε πατήστε στις τελείες που είναι στο κανό και μετά στον Σύνδεσμο που σας βγάζει.

 ΠΗΓΗ : "  https://www.sbs.com.au   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου