ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Βιταμίνη D: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού



Βιταμίνη D: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού
Η προστατευτική δράση της «βιταμίνης του ήλιου» ενάντια στον καρκίνο του μαστού αναδεικνύεται μέσα από μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE.
Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών που έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του ήπατος, του πνεύμονα και του προστάτη.

vitamini d

Βιταμίνη D & καρκίνος μαστού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο (UCSD), σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εξέτασαν πώς επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού τα επίπεδα της βιταμίνης Dστο αίμα.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 5.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 63 έτη και δείκτης αναφοράς ήταν η συγκέντρωση της 25(OH)D, της βασικής μορφής βιταμίνης D που ανευρίσκεται στον ορό του αίματος. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο κατά το ξεκίνημα της μελέτης και τα επίπεδα βιταμίνης D μετρήθηκαν περιοδικά για διάστημα τεσσάρων ετών συνολικά.
Όσες από τις συμμετέχουσες είχαν στο αίμα τους πάνω από 60 ng/ml 25(OH)D φάνηκε να διατρέχουν το ένα πέμπτο του κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες είχαν στο αίμα τους 20 ng/ml της βιταμίνης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όσο αυξανόταν η συγκέντρωση της 25(OH)D πάνω από τα 60 ng/ml τόσο περισσότερο μειωνόταν και ο κίνδυνος.
Να σημειωθεί πως η συγκέντρωση 60 ng/ml ξεπερνά κατά πολύ την προτεινόμενη των 20 ng/ml από το Ινστιτούτο Ιατρικής (σήμερα Εθνική Ακαδημία Ιατρικής), την ομάδα που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αρκετοί οργανισμοί, όπως ο οργανισμός GrassrootsHealth που συμμετείχε στην εκπόνηση της νέας μελέτης, υποστηρίζουν πως πρέπει να αλλάξει η σύσταση για την επάρκεια βιταμίνης D και η συνιστώμενη συγκέντρωση να ανέβει τουλάχιστον στα 50 ng/mlπροκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες εκβάσεις για την υγεία.
«Η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα πολύ πάνω από τα 20 ng/ml φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού» σχολίασε σχετικά η Σάρον ΜακΝτόνελ, επιδημιολόγος και βιοστατιστική αναλύτρια που συνεργάζεται με τον οργανισμό GrassrootsHealth και μία εκ των συντακτών της μελέτης.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σέντρικ Γκάρλαντ, καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του UCSD, με τη σειρά του αναφέρει πως για να εξασφαλιστεί η συγκέντρωση των 60 ng/ml βιταμίνης D απαιτείται η λήψη συμπληρώματος 4.000-6.000 διεθνών μονάδων (IU) βιταμίνης D καθημερινά ή και συμπληρώματος μικρότερης δόσης εφόσον αυτό συνδυάζεται με καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά.

ΠΗΓΗ : "  https://www.onmed.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου