ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Συμμετοχή του Συνδ.Αποστρ.Σωμ. Ασφαλ.Ν Αργολίδας στη Διαμαρτυρία με την ΄Ενωση Αστυν.Υπαλλήλων στη 83η ΔΕΘ.

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας συμμετείχε στην Διαμαρτυρία της 83ης Δ.Ε.Θ. όπου την οργάνωση είχε η Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας.

Τον Σύνδεσμο  εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. ΜΑΝΤΑΣ Μιχαήλ.

Η εν γένει Διαμαρτυρία ήταν ικανοποιητική.

Σήμερα μετά τις τόσες κινητοποιήσεις, Δικαστικές Αποφάσεις  και αναρτήσεις που έχουν γίνει σχετικά με τα οικονομικά περιμένουμε να δούμε εάν αυτές θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

΄Οπως τόνισαν οι ομιλούντες αυτά είναι κάτι τα οποία είχαν και κερδηθεί με τις Δικαστικές Αποφάσεις. 

Στο τέλος της ανάρτησης είναι αυτά που σήμερα δημοσιεύθηκαν  στο "  ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ " και όπως έγραψα  προηγουμένως εν αναμονή των επισήμως ανακοινωθέντων για την δικαίωση των κινητοποιήσεων.




Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος και ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Α. Ν. Αργολίδας κ. ΜΑΝΤΑΣ Μιχαήλ


Συνάδελφοι της ΄Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας που εκπροσωπούν στην  83η Διαμαρτυρία στην Δ.Ε.Θ. 

Πρέπει να τονισθεί ότι ότι δεν είναι μόνο αυτοί αλλά και όλοι οι άλλοι που έμειναν πίσω για να εκτελέσουν τις υπηρεσιακές ανάγκες καθότι η υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να κλείσει.

Συγχαρητήρια ανήκουν και σε αυτούς που θα έκαναν κάποιες υπηρεσίες ίσως και παραπάνω για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες στην αποστολή της ΄Ενωσης.


Γενική της Αποστολής 





Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ΄Αγιο Δημήτριο πολιούχο της Θεσσαλονίκης σε κάθε μας επίσκεψη στην πόλη αυτή. 



Παρακάτω φωτογραφίες - video από την Διαμαρτυρία και την πορεία.



Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας  ακούστηκε στην Διαμαρτυρία στη 83η  Δ.Ε.Θ.

Δίνει το παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις.




Ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ευαγγέλλου. 
















Π.Ο.Α.Σ.Α




Μετά από κάποια χρόνια η ΑΡΓΟΛΙΔΑ και  πάλι δυναμικά στις κινητοποιήσεις.

Η οργάνωση της ΄Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ήταν ικανοποιητική. 


Καθ΄οδόν στην πορεία 





Στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης



ΠΗΓΗ : "   staratalogia.blogspot.com   " 

Αναδρομικά Αποστράτων: Τι αναφέρει ο σημερινός (08/09/18) Τύπος (ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)


 Επιστρέφουν σε 60 δόσεις τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια. ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 800 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 25.000 ΕΥΡΩ.
 Δικαιούχοι 141.000 απόστρατοι και συνταξιούχοι γιατροί, πανεπι-στημιακοί, δικαστές και βουλευτές.

Αναδρομικά συντάξεων για 141.000 δικαιούχους που φτά­νουν ακόμη και τις 25.000 ευρώ, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι Νοέμ­βριο τον 2018, καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση εφόσον, όπως όλα δείχνουν, υποχρεωθεί να συμμορφωθεί πλήρως στις δικαστικές αποφάσεις, πράττοντάς το και με προεκλογική στόχευση...

Ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος με επίσημα έγγραφα, στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και στον ΕΦΚΑ έχει γίνει προεργασία για την κοστολόγηση των αναδρομικών που απορρέουν βάσει δικαστηρίων για περικο­πές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικράτειας, το Ελεγκτι­κό Συνέδριο και το Μισθοδικείο.



Στη σειρά...

Η πρώτη και μεγαλύτερη κατηγορία συ­νταξιούχων που θα έχει λαμβάνειν ανα­δρομικά σύνταξης είναι των αποστράτων, με περίπου 125.000 συνταξιούχους Ενό­πλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας να είναι στη λίστα των δικαιούχων.

Ακολουθούν περίπου 11.000 συνταξι­ούχοι ειδικών μισθολογίων, όπως γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί (μέλη ΔΕΠ), και επίσης μια τρίτη κατηγορία δικαιούχων αναδρομικών από μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι δικαστές αλλά και βουλευτές για τους οποίους κατέπεσε στο Μισθοδικείο το πλαφόν σύνταξης στις 2.000 ευρώ.

Ανά κατηγορία

Τα αναδρομικά που οφείλονται να επιστραφούν σε 141.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπη­ρεσιών, κυμαίνονται:

 Από 2.460 ευρώ ως 11.820 ευρώ για  απόστρατους Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, αστυνομικούς, πυροσβέστες. Εξετάζεται 5ετής εξόφλησή τους με μηνιαίες προσαυ­ξήσεις από 41 ως και 197 ευρώ στις συ­ντάξεις τους. Το διάστημα πληρωμής αφο­ρά από Αύγουστο ή Δεκέμβριο του 2012 μέχρι Δεκέμβριο 2017. Οι απόστρατοι δεν εμπίπτουν πλέον στο νέο μισθολόγιο που ισχύει για τους εν ενεργεία «ένστολους» από 1ης/1/2017, και ως εκ τούτου οι συ­ντάξεις τους έχουν αποσυνδεθεί από το νέο μισθολόγιο των εν ενεργεία στρατι­ωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 Μέχρι και 25.000 ευρώ για καθέναν από τους 11.000 συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς (ΔΕΠ) για το διάστημα από 1ης/8/2012 έως 30/11/2018. Με δόσεις εξόφλησης για 5 χρόνια (60 μήνες)το μηνιαίο όφελος στις συντάξεις τους μπορεί να φτάνει και τα 416 ευρώ. Αν δηλαδή ένας πανεπι­στημιακός παίρνει σήμερα 1.450 ευρώ, θα έχει 416 ευρώ επιπλέον και η σύνταξή του θα ανέλθει στα 1.896 ευρώ. Σε σύ­σκεψη που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουρ­γό Τ. Πετρόπουλο, στελέχη του ΕΦΚΑ παρουσίασαν εισηγήσεις για το κόστος των αναδρομικών και μόλις προχθές 6 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται στο έγγρα­φο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», έστειλαν μια πρώτη εκτίμηση για όσους έχουν ήδη δικαιωθεί και περιμένουν τα αναδρομικά τους. Το κόστος για 550 δικαιωθέντες συνταξιούχους ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι υπηρεσίες τόνισαν πως τυ­χόν εφαρμογή των αποφάσεων θα πρέ­πει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των 11.000 συνταξιούχων (6.000 γιατρών του ΕΣΥ και 5.000 συνταξιούχων πανεπιστη­μιακών), διότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι... «καρμπόν» και όποιος προσφεύγει από αυτή την κατηγορία δικαιώνεται με αναδρομικά.


 Στα 800 ευρώ κατά μέσο όρο για συ­νταξιούχους που βρέθηκαν με μεγάλη μείωση λόγω του πλαφόν σύνταξης στις 2.000 ευρώ (μόνο από μία σύνταξη και όχι από άθροισμα). Το όριο αυτό κατέ­πεσε ως αντισυνταγματικό με απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς λειτουργούς, και η ίδια απόφαση «παρα­σύρει» και τους στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς συνταξιούχους που είχαν από μία και μόνον σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ μικτά. Στην περίπτωση που δικαι­ωθούν όλοι όσοι είχαν μείωση και λόγω του πλαφόν η σύνταξή τους έπεσε κάτω από τις 2.000 ευρώ καθαρά προ φόρου, τότε θα πρέπει να επιστραφούν οι μειώσεις που είχαν από 1ης/10/2017 ως και 30/6/2018, δηλαδή να επιστραφούν μειώσεις 9 μηνών από την εφαρμογή του μέτρου. Στον κόφτη λόγω πλαφόν 2.000 ευρώ μπήκαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο, 5.065 στρατιωτικοί, δικαστικοί, πολιτικοί συντα­ξιούχοι καθώς και συνταξιούχοι βουλευ­τές. Ειδικά για την περίπτωση του πλα­φόν, το υπουργείο Εργασίας με εντολή του υφυπουργού Α. Πετρόπουλου, όπως επί λέξει αναφέρει το έγγραφο της 8ης Αυγούστου που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», επανέφερε τις συντάξεις πάνω από τις 2.000 ευρώ μόνον για τους ανάπηρους συνταξιούχους δικαστικούς. Ο λόγος που επεστράφησαν συντάξεις και καταργήθηκε το πλαφόν των 2.000 ευρώ σε συντα­ξιούχους δικαστικούς με αναπηρία έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκαν ότι η διάταξη που μπήκε στο νόμο Κατρούγκαλου είναι εσφαλμένη καθώς οι συνταξιούχοι πρώ­ην λειτουργοί του Δημοσίου με αναπηρία 67% και άνω εξαιρούντο κατά την πάγια συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσί­ου από μειώσεις. Τώρα όμως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το σύνολο όσων είχαν μείωση σύνταξης λόγω πλαφόν 2.000 ευρώ. 

Ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ οι συνολικές επιστροφές

 ΜΕ ΠΑΓΙΔΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ των αναδρομικών ανά κατηγορία είναι:

 έως 220 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις 125.000 αποστράτων,
 έως 172 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις 11.000 συνταξιούχων του ΕΣΥ και ΔΕΠ,
 έως 36 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές συ­ντάξεων που κόπηκαν με το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Συνολικά η εκτίμηση επιστροφών φτάνει στα 428 εκατ. ευρώ. Το πώς θα δοθούν και σε πό­σες δόσεις αντέχει ο προϋπολογισμός δεν έχει αποφασιστεί, αλλά εξετάζεται να είναι ως και 60 μήνες, δηλαδή εντός μιας 5ετίας. Το ποσό αυτό στην περίπτωση που αποφασίσει να το μοιράσει η κυβέρνηση, θα έχει κυρίως προεκλο­γική στόχευση, διότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι «χθεσινές» αλλά έχουν εκδοθεί από το 2017 και εν συνεχεία και το 2018, δικαιώ­νοντας με το ίδιο σκεπτικό τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο Επικράτειας, Ελεγκτικό Συ­νέδριο, Μισθοδικείο). Πέραν αυτών υπάρχει και μια μεγάλη παγίδα που έχει να κάνει με τις νομοθετημένες περικοπές συντάξεων και την κατάργηση των προσωπικών διαφορών από 1ης/1/2019. Τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να δώσουν πρώτα τα αναδρομικά στις συντάξεις με τις δόσεις που θα τους επιτραπεί και από την τρόικα να κα­θορίσουν, και στη συνέχεια να γίνει κανονικά ο επανυπολογισμός με το νόμο Κατρούγκαλου. Στην πράξη θα δίνουν από τη μια τσέπη και θα παίρνουν από την άλλη. Η επιστροφή των αναδρομικών, δηλαδή, μπορεί να συμψηφιστεί με τα ποσά των προσωπικών διαφορών που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση το όφελος δεν θα είναι σημαντικό για τους συνταξιούχους, καθώς η περικοπή σύνταξης λόγω επανυπολογισμού θα μετριαστεί από την καταβολή της μηνιαίας δόσης των αναδρομικών.

Μένουν εκτός πληρωμών

 OΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Ν. 4093 ΚΑΙ ΕΑΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σχεδιασμός και δεν εξετάζε­ται αυτή τη στιγμή να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παράνομες κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων (μικτά ποσά) άνω των 1.400 ευρώ, όπως επίσης δεν φαίνεται πρόθεση να αποκατασταθούν και να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις του νόμου 4093 που επιβάλλονται με ποσοστά 5% ως 20% στο άθροισμα συντάξεων που ήταν άνω των 1.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Οι εν λόγω μειώσεις αφορούν πολλούς περισσό­τερους, σχεδόν 800.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, του ΝΑΤ, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και άλλων φορέων μισθωτών.

Η διακοπή των παράνομων αυτών περικο­πών θα σήμαινε απώλειες άνω των 900 εκατ. ευρώ (περίπου 650 εκατ. ευρώ θα έλειπαν από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΑΚΑΓΕ και άλλα 300 εκατ. ευρώ θα στοίχιζε ο σωστός υπολογισμός της κράτησης 5%-20% γιατί τώρα επιβάλλεται σε άθροισμα σύντα­ξης που είναι μικρότερο από αυτό που είχαν οι συνταξιούχοι το 2012).

Πόσα πρέπει να επιστραφούν στις συντάξεις των αποστράτων

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ τα οφειλόμενα αναδρομικά είναι αυτά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) και αφορούν το υπόλοιπο 50% των μειώσεων που είχαν με το νόμο 4093 από την αναπροσαρμογή που έγινε τότε στις αποδοχές των εν ενεργεία αξιωματικών και υπαξιωματικών και εφαρμόστηκαν με ανάλογες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων.

Το 50% αυτών των μειώσεων αποκαταστάθηκε, τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους απόστρατους, με το νόμο 4307 του 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ. Το άλλο 50% οφείλεται και μάλιστα το ΣτΕ έχει δώσει διορία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ρυθμίσει τον τρόπο πληρωμής μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Αν πιαστεί και το διάστημα που οι εν λόγω περικοπές εφαρμό­στηκαν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, τότε οι επιστρο­φές θα πρέπει να καλύπτουν συνολικά τους 65 μήνες.

Για 60 μήνες πάντως (Δεκέμβριος 2012-Δεκέμβριος 2017), τα ποσά που δικαιούνται οι απόστρατοι κατά μήνα κυμαίνονται από 41 ως 197 ευρώ καθαρά προ φόρου, δηλαδή ξεκινούν από 2.460 ευρώ για χαμηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς και φτάνουν στις 11.820 ευρώ για τους υψηλόβαθμους για όλο το διάστημα. Στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, ο οποίος βασίζεται στα στοιχεία των αποδοχών που είχαν οι απόστρατοι πριν από τις μειώσεις και μετά την αποκατάσταση του 50% των περικοπών, φαίνεται ότι:

 Απόστρατος με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία) δικαιούται καθαρή αύξηση (επιστροφή) 197 ευρώ και ανα­δρομικά 11.820 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Αρχηγού ΓΕΣ (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία) δικαιούται καθαρή αύξηση (επιστροφή) σύνταξης κατά 112 ευρώ και αναδρομικά 6.720 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Αντιστρατήγου (και αντιστοίχων σε Ναυ­τικό και Αεροπορία) έχει λαμβάνειν καθαρή αύξηση (επιστροφή) 77 ευρώ και αναδρομικά 4.620 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Υποστρατήγου (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία) δικαιούται καθαρή αύξηση (επιστροφή) 72 ευρώ και αναδρομικά 4.320 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Ταξίαρχου (και αντιστοίχων σε Ναυτι­κό και Αεροπορία) δικαιούται αύξηση (επιστροφή) 71 ευρώ και αναδρομικά 4.260 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Συνταγματάρχη (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία) δικαιούται αύξηση (επιστροφή) 54 ευρώ και ανα­δρομικά 3.240 ευρώ.
 Απόστρατος με βαθμό Ταγματάρχη (και αντιστοίχων σε Ναυ­τικό και Αεροπορία) δικαιούται αύξηση (επιστροφή) 43 ευρώ και αναδρομικά 2.580 ευρώ.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos@e-typos.com
 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-08/09/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου