ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για τα αναδρομικά αποστράτων και η προκλητικότητα του ΓΛΚ

Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για τα αναδρομικά αποστράτων και η προκλητικότητα του ΓΛΚ


1. ΝΕΑ: «Αναδρομικά περιμέναμε, ψίχουλα είδαμε ...»

 Οι δικαιούχοι κάνουν λόγο για κοροϊδία αφού τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ήταν πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν ενώ πολλοί με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβαν διαφορετικά ποσά
 Οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων δεν μπορούν να βγάλουν άκρη για να διαπιστώσουν τις κρατήσεις που έγιναν στα αναδρομικά τους

Τον ασκό του Αιόλου που φέρνει ένα νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη άνοιξαν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που έλαβαν οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων. Οι δικαιούχοι κάνουν λόγο για κοροϊδία αφού τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή ήταν πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν και περίμεναν ότι θα εισπράξουν.

Πολλοί μάλιστα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβαν διαφορετικά ποσά. Σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά της τάξης των 20, 50 και 100 ευρώ ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν είδαν στον λογαριασμό τους ούτε ένα ευρώ. «Αναδρομικά περιμέναμε, ψίχουλα είδαμε. Μοιάζει μάλλον με κορυφαία κοροϊδία» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καθηγητής έλαβε μόνο 44 ευρώ ενώ άλλος με τις ίδιες προϋποθέσεις εισέπραξε 1.700 ευρώ». Συνταξιούχος πρώην διευθυντής του ΕΣΥ με 37 χρόνια υπηρεσίας έλαβε αναδρομικά 1.458 ευρώ όταν άλλοι συνάδελφοί του με τον ίδιο βαθμό και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας εισέπραξαν 3.500 και 4.800 ευρώ. Αντιπτέραρχος με 38 χρόνια υπηρεσίας έλαβε αναδρομικά ύψους 1.800 ευρώ ενώυποπτέραρχος με λιγότερα χρόνια είδε στον λογαριασμό του 3.800 ευρώ.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς βγήκαν αυτές οι διαφορές. Υπάρχει αγανάκτηση και θυμός» δηλώνει ο Βασίλης Ροζής, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού. Όπως λέει ο ίδιος θα έπρεπε να λάβει 13.000 ευρώ και πήρε 2.738 ευρώ προσθέτοντας ότι συνάδελφός του με τον ίδιο βαθμό και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας πήρε 751 ευρώ, ενώ «υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τους έβαλαν ούτε ένα ευρώ».

Οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και για να διαπιστώσουν τις κρατήσεις που έγιναν στα αναδρομικά τους θα πρέπει να περιμένουν να αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα, κάτι το οποίο δεν έγινε την ημέρα καταβολής των συντάξεων, αλλά αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Ιανουάριου. Και αυτό αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει όσους μιλούν για αλαλούμ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Οι θεσμικές ενώσεις των αποστράτων με ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και καλούν την κυβέρνηση να προβεί στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας. Επίσης, ο οικονομολόγος - σύμβουλος των Ενώσεων Αποστράτων Γιάννης Αντωνιάδηςδημοσιοποίησε αίτησητην οποία μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσοι θεωρούν ότι το ποσό των αναδρομικών που έλαβαν είναι μικρό ή έχει γίνει λάθος υπολογισμός. Με την αίτηση μπορούν να ζητήσουν επανυπολογισμό των αναδρομικών.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Οι μεγάλες διαφορές στα τελικά ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων αποδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στις υψηλές κρατήσεις. Στα ποσά έγιναν όλες οι μειώσεις τεσσάρων νόμων που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου ενώ κρατήθηκε 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον 20% παρακράτηση φόρου.

Τα καθαρά ποσά για τους αποστράτους, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων, είναι χαμηλά για όσους έχουν κάτω από 33 έτη υπηρεσίας και μικρούς βαθμούς αποστρατείας (έως και ταγματάρχη) και κινήθηκαν στην περιοχή των 700 ευρώ. Πολλοί είδαν ποσά αναδρομικών κάτω και από 100 ευρώ για όλη την περίοδο των 47 μηνών (Αύγουστος 2012 έως Ιούνιος 2016), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν μηδενικές επιστροφές γιατί με την αναπροσαρμογή σύνταξης άλλαξαν και πήγαν σε μεγαλύτερη κλίμακα κρατήσεων. Έτσι, με την παρακράτηση φόρου 20%, που έγινε μετά τις κρατήσεις, οι επιστροφές μηδενίστηκαν.

Αναδρομικά έλαβαν 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.). Συγκεκριμένα τα ποσά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες, κατ' αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Το ποσό ανήλθε σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά) και επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό.

Εκτός από τις κρατήσεις των τεσσάρων νόμων, επιβλήθηκε εισφορά για υγειονομική περίθαλψη και παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών. Σημειώνεται ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης. Και ενώ οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων πήραν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, οι εν ενεργεία γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι πανεπιστημιακοί περιμένουν ακόμα στην ουρά για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους.

Η αίτηση την οποία μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσοι θεωρούν ότι το ποσό των αναδρομικών που έλαβαν είναι μικρό ή έχει γίνει λάθος υπολογισμός.Με την αίτηση μπορούν να ζητήσουν επανυπολογισμό των αναδρομικών:



ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
(ΤΑ ΝΕΑ-24/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])


2. ΕΘΝΟΣ: «Ψαλιδισμένα» τα αναδρομικά των ενστόλων

 Πολλοί συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων πήραν μικρό μέρος από τα οφειλόμενα επειδή πέρασαν πάνω από το όριο της καταβαλλόμενης σύνταξης
 Μεγάλη πιθανότητα να έχουν γίνει σημαντικά λάθη από την πλευρά του ΕΦΚΑ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, Σπύρος Περβενάς

Πολύ μικρότερα ποσά αναδρομικών από αυτά που περίμεναν είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες απόστρατοι και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των μνημονιακών μειώσεων στις συντάξεις, καθώς με την καταβολή των αναδρομικών πολλοί συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων πέρασαν πάνω από το όριο της καταβαλλόμενης σύνταξης που συνεπάγεται μειώσεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεγάλων μειώσεων που ξεπερνούν ακόμη και το 70% λόγω της ενεργοποίησης των μνημονιακών μειώσεων στις συντάξεις, την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και την εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αυτές των αποστράτων με υψηλό βαθμό.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος ο οποίος αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού δικαιούται μεικτό ποσό αναδρομικών ύψους 13.630 ευρώ. Σε αυτό το ποσό οι συνολικές κρατήσεις ανέρχονται στα 10.386 και έτσι το καθαρό ποσό που καταβλήθηκε την Παρασκευή στον τραπεζικό του λογαριασμό ήταν μόλις 3.244 ευρώ, δηλαδή οι κρατήσεις ανήλθαν στο απίστευτο ποσοστό του 76,1%.

Καταγράφηκαν, όμως, και χειρότερες περιπτώσεις. Σε απόστρατο συνταγματάρχη με 35 χρόνια υπηρεσίας και μεικτή σύνταξη σήμερα 1.665 ευρώ δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αναδρομικών. Σε χήρα αποστράτου της Πολεμικής Αεροπορίας το μεικτό ποσό των αναδρομικών ήταν μόλις 99 ευρώ και σε αυτά έγιναν κρατήσεις, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που εισέπραξε να διαμορφώνεται στα 79 ευρώ. Πρώην αρχηγός του Λιμενικού, ο οποίος ανέμενε αναδρομικά περίπου 4.000 ευρώ, είδε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν είχε κατατεθεί ούτε ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Σπύρος Περβενάς, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, «έχουν καταγράφει περιπτώσεις όπου για αποστράτους με τον ίδιο βαθμό αποστρατείας και τα ίδια έτη υπηρεσίας καταβλήθηκαν ποσά αναδρομικών που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους». Ο ίδιος τονίζει ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να έχουν γίνει σημαντικά λάθη από την πλευρά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος υπολόγισε το ποσό των αναδρομικών, αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο υπολόγισε όλες τις κατηγορίες των κρατήσεων.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών αναδρομικών, δηλαδή αποστράτων οι οποίοι λόγω της καταβολής αναδρομικών πέρασαν το όριο των συνολικών καταβαλλόμενων συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ και τέθηκε σε ισχύ μνημονιακός «κόφτης» 5% επί του συνόλου των καταβαλλόμενων ποσών. Έτσι, όταν με το ποσό των αναδρομικών το όριο των καταβαλλόμενων συντάξεων ξεπερνά οριακά τα 20.000 ευρώ, τότε προκύπτει πρόσθετη παρακράτηση ύψους 1.000 ευρώ.

Έξι κατηγορίες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά ενεργοποίησαν έως και έξι κατηγορίες μειώσεων και συγκεκριμένα:

 την Εισφορά Αλληλεγγύη Συνταξιούχων

 την περικοπή του μνημονιακού νόμου 4024/2011

 την περικοπή του μνημονιακού νόμου 4051/2012

 τη μείωση του νόμου 4093/2012

 τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 την παρακράτηση 20% για φόρο εισοδήματος. Μάλιστα με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται και η φορολογική υποχρέωση, καθώς αυτό προβλέπεται με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Τα αναδρομικά έλαβαν, έστω και συρρικνωμένο, περίπου 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.).

Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε πέντε κατηγορίες συνταξιούχων για χρονικό διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες, κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφου τους. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θεωρήθηκε η υπαγωγή στον νόμο Κατρούγκαλου. Το κονδύλι για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανήλθε σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά). Υψηλότερα ποσά αναδρομικών έλαβαν οι δικαστικοί (έως 4.550 ευρώ) και οι πανεπιστημιακοί (έως 4.350 ευρώ).

Από την πλευρά του ΕΦΚΑ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έχει δοθεί ακόμη κάποια εξήγηση για τα «κουτσουρεμένα» ποσά και τα «παρατράγουδα» με την καταβολή διαφορετικών ποσών για αποστράτους που είχαν τον ίδιο βαθμό αποστράτευσης και τα ίδια έτη υπηρεσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόστρατοι δεν μπορούν ακόμη να πληροφορηθούν επακριβώς το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των αναδρομικών που δικαιούνται, καθώς το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα με τα εκκαθαριστικά αναμένεται να είναι διαθέσιμο μετά τις 15 Ιανουάριου. Εκεί θα φανεί και τι ακριβώς έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση.

Διαπιστώσεις αποστράτων

Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα το Συντονιστικό των τριών ενώσεων αποστράτων τονίζει ότι «μετά τη μεταφορά στους λογαριασμούς των αποστράτων και των ορφανικών οικογενειών αυτών, των λεγομένων αναδρομικών (στην ουσία παρανόμως παρακρατηθείσες-περικοπείσες συντάξιμες αποδοχές), διεπιστώθησαν τα ακόλουθα:

 Πολύ λιγότερα ποσά από αυτά τα οποία υπολόγιζαν.

 Τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.

 Περιπτώσεις με μηδενικά ή ευτελή ποσά. Είναι σαφές ότι ο Ν. 4574/18 και η κανονιστική αυτού ΚΥΑ, που αφορούν τους αποστράτους, είναι εκτός πνεύματος και γράμματος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας, που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις του Ν. 4093/12.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ-sdimitrelis@Pthnos.gr
(ΕΘΝΟΣ-24/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])


3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στη Δικαιοσύνη οι απόστρατοι για τα πετσοκομμένα αναδρομικά

ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΨΙΧΟΥΛΑ-ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει συντονισμένα το συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (Ε.Α.Α.Σ.-ΕΑΑΝ- ΕΑΑΑ) και σε οργανωμένες διαμαρτυρίες οι υπόλοιπες ενώσεις συνταξιούχων που είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους ψίχουλα μερικών δεκάδων ευρώ. Το απίστευτο αλαλούμ έχει εξοργίσει τους δικαιούχους, που άλλα ποσά περίμεναν και άλλα έλαβαν. Και δεν είναι μόνο το πετσόκομμα των αναδρομικών, αλλά και το γεγονός ότι εντόπισαν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις ίδιες κατηγορίες δικαιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι έλαβαν 300 ευρώ και άλλοι, με τα ίδια ακριβώς δεδομένα, έλαβαν 17 ευρώ!

Το συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων σημειώνει ότι μετά τη μεταφορά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και των ορφανικών οικογενειών αυτών, των λεγομένων αναδρομικών (στην ουσία παρανόμως παρακρατηθείσες-περικοπείσες συντάξιμες αποδοχές), διαπιστώθηκαν τα εξής:

 Πολύ λιγότερα ποσά από αυτά τα οποία υπολόγιζαν.

 Τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.

 Περιπτώσεις με μηδενικά ή ευτελή ποσά. «Ο ν. 4574/18 συνεχίζει τις αλχημείες παρελθόντων ετών, δηλαδή δίνει αναδρομικά επί υποτιθέμενης προσαρμογής της σύνταξης στο ύψος της 31-07-2012, χωρίς όμως τελικά να προσαρμόσει τις συντάξεις στο ύψος αυτό, αφήνοντας τις συντάξεις στο ύψος που είχε θεσμοθετηθεί με τον ν. 4307/14. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας την αλχημεία αυτή, ονόμασε τα επιστραφέντα ποσά ως “εφάπαξ χορηγία“ και θεωρεί ότι η υποχρέωσή της για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ολοκληρώθηκε».

Κρατήσεις

Παρόλο όμως ότι τα «αναδρομικά» βασίσθηκαν σε εικονική αύξηση των συντάξεων, εντούτοις τα ποσά υπέστησαν όλες τις μνημονιακές κρατήσεις, οι οποίες όμως επιβάλλονται επί της λαμβανόμενης σύνταξης και όχι επί της υποθετικής. Έτσι και αύξηση των συντάξεων δεν συνέβη, αλλά έγιναν κρατήσεις ωσάν να είχε γίνει αύξηση αυτών.

Επακόλουθο των ανωτέρω είναι ότι πολλοί απόστρατοι με τα «αναδρομικά», άλλαξαν προς τα πάνω κλίμακα των μνημονιακών νόμων, με αποτέλεσμα ένας ο οποίος έλαβε μικτά π.χ. 1.000 ευρώ, να πληρώσει 500 ευρώ σε επιπλέον κρατήσεις και ούτω καθ’ εξής», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι απόστρατοι και προσθέτουν ότι θα προσφύγουν για μία ακόμα φορά στη Δικαιοσύνη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 Τρεις απόστρατοι πλωτάρχες Λ.Σ. με 26 χρόνια υπηρεσία: Ο πρώτος έλαβε 1.236 ευρώ, ο δεύτερος 370 ευρώ, ο τρίτος 428 ευρώ

 Ζεύγος συνταξιούχων καθηγητών με τα ίδια δεδομένα: Η σύζυγος 1.400 ευρώ, ο σύζυγος 700 ευρώ

 Απόστρατος Πολεμικού Ναυτικού με 30 χρόνια περίμενε: 2.000 €, έλαβε: 17,87 ευρώ

Συμπληρώστε αιτήσεις για κάθε νόμιμη χρήση

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ

ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ παραδείγματα αδικίας παραθέτει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης, ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ.

«Καθηγητής λαμβάνει μόνο 44 ευρώ, ενώ άλλος 1.700 ευρώ και άλλοι κοντά 3.000 ευρώ χωρίς καμιά διαφορά προϋποθέσεων! Επίσης ζεύγος καθηγητών με ίδια χαρακτηριστικά και ίδια σύνταξη, λαμβάνουν η σύζυγος 1.400 ευρώ και ο σύζυγος 700 ευρώ. Το θέμα γίνεται σοβαρότερο επειδή δεν μας δόθηκε καμία ενημέρωση», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούρη πρώτη τους κίνηση είναι να μεταβούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ζητήσουν άμεση και λεπτομερή ενημέρωση για το πώς υπολογίστηκε το ποσό καθώς και πώς υπολογίστηκαν και ποιες κρατήσεις επιβλήθηκαν. Καλούν μάλιστα τα μέλη τους να καταθέσουν κατ' αρχάς αιτήσεις για βεβαιώσεις, ζητώντας λεπτομέρειες πώς έγινε ο υπολογισμός των καταβολών, καθώς και μια βεβαίωση για κάθε νόμιμη χρήση.

«Είχα υπολογίσει 2.000 και πήρα 17,87 ευρώ»

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

«ΤΟ ΘΕΩΡΩ τελείως κοροϊδία. Είναι μία τρέλα. Ή δεν γνωρίζουν τι κάνουν με τα συστήματα αυτά ή εσκεμμένα -δεχτείτε το και αυτό- να το έκαναν εσκεμμένα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο απόστρατος λιμενικόςΝικόλαος Βεργής, ο οποίος υπολόγιζε να λάβει περισσότερα από 1.500 ευρώ και τελικά, όπως ενημερώθηκε από γραπτό μήνυμα, έλαβε μόλις 59,48.

«Τα είχαμε υπολογίσει τα χρήματα αυτά. Κάπως θα βολευόμασταν μες στις γιορτές, εγγόνια έχουμε». Απελπισμένος και ο Αλέξανδρος Παττακιάς, απόστρατος Πολεμικού Ναυτικού, που όπως είπε στον ΣΚΑΪ, περίμενε να λάβει 2.000 ευρώ και τελικά έλαβε 17,87 ευρώ... «Έχω προσφέρει 30 χρόνια υπηρεσία, με έχουν στερηθεί τα παιδιά μου, ο περίγυρός μου, για αυτό θεωρώ αδικία αυτό τον εμπαιγμό». είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως άλλοι πήραν 700 ευρώ, άλλοι 200 ευρώ, αλλά οι περισσότεροι πήραν 17,19 ή και μηδέν ευρώ. Πάντως όσοι τις προηγούμενες ημέρες πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πανδαιμόνιο.

Όσο για την απάντηση που έλαβαν, ήταν μάλλον προκλητική«Αν θέλετε να δικαιωθείτε να πάτε σε δικηγόρους». Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά, μαζί με τη σύνταξη δεν εστάλη το πληροφοριακό έγγραφο ανάλυσης των κρατήσεων και κανένας δεν γνωρίζει γιατί υπήρξαν τόσο μεγάλες περικοπές. Πληροφορίες αναφέρουν πως το έγγραφο θα αναρτηθεί στις 19 Ιανουάριου.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-24/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΠΗΓΗ : "    https://staratalogia.blogspot.com   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου