ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Entertainment Οι χώρες που δεν θα γιορτάσουν ποτέ τον Αγιο Βαλεντίνο


Οι χώρες που δεν θα γιορτάσουν ποτέ τον Αγιο Βαλεντίνο

Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να γιορτάσει κανείς την αγάπη και τον ρομαντισμό. Κάθε χρόνο, ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου διακινούνται διεθνώς πάνω από 200 εκατ. τριαντάφυλλα, ενώ μόνο στις ΗΠΑ πωλούνται περίπου 180 εκατομμύρια ευχετήριες κάρτες για ερωτευμένους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι γωνιές του πλανήτη υποδέχονται με χαρά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Αντίθετα, υπάρχουν μερικές χώρες που έχουν απαγορέψει τον εορτασμό της αγάπης, είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε εθιμοτυπικούς.
Σημειώνεται ότι η ακριβής προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε αρχίσει επ' αφορμής μιας παλιάς ρωμαϊκής γιορτής, γνωστή ως Λουπερκάλια (Lupercalia), η οποία γιορταζόταν από 13 έως 15 Φεβρουαρίου και περιλάμβανε σφαγή ζώων, παντρολογήματα και μια τελετουργία γονιμότητας. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι.
Η παράδοση αυτή ωστόσο κάθε άλλο παρά συγκινεί κάποιες χώρες της Ανατολής, οι οποίες βασιζόμενες στην ιδέα ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σeξ και την κατανάλωση αλκοόλ

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έpωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εpαστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».
Η παράδοση αυτή ωστόσο κάθε άλλο παρά συγκινεί κάποιες χώρες της Ανατολής, οι οποίες βασιζόμενες στην ιδέα ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σeξ και την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται δια ροπάλου οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης. Το 2012 μάλιστα πέντε άνδρες είχαν καταδικαστεί σε 39 χρόνια φυλάκιση, όταν "πιάστηκαν" να χορεύουν και να πίνουν αλκοόλ μαζί με γυναίκες ανήμερα της 14ης Φλεβάρη.
Το Πακιστάν μπήκε στη λίστα των χωρών που τάσσονται κατά του Αγίου Βαλεντίνου το 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η γιορτή αντιτίθεται στη μουσουλμανική παράδοση και προάγει τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Θρησκευτικοί είναι και οι λόγοι που Μαλαισία, Ινδονησία και Ινδία δεν δέχονται τη γιορτή των ερωτευμένων.
Η επαρχία Μπέλγκοροντ στη Ρωσία από την άλλη, απαγόρευσε το 2011 την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, επικαλούμενη την "πνευματική ασφάλεια" των πολιτών. Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η ατμόσφαιρα της γιορτής δεν προάγει την καλλιέργεια πνευματικών και ηθικών αξιών στη νεολαία.
Επίσης, το 2013, σχολεία σε Βρετανία και ΗΠΑ (συγκεκριμένα στις πολιτείες Φλόριντ και Μινεσότα) απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι διοικήσεις των εν λόγω σχολείων εξήγησαν ότι έλαβαν την εν λόγω απόφαση προκειμένου να επιδείξουν πολιτισμική ευαισθησία. Ο διευθυντής ενός βρετανικού σχολείου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές δεν ήταν «συναισθηματικά ώριμοι για να διαχειριστούν την γιορτή του Βαλεντίνου».-

ΠΗΓΗ : " https://www.pink.gr      -       e-radio,    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου