ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Μάθετε τα πάντα για το φασκόμηλο στο άρθρο που ακολουθεί.

Αν το βρείτε χρήσιμο, θα χαρούμε να το δημοσιεύσετε στο site σας.
Ως ελάχιστη ανταμοιβή θα επιθυμούσαμε να βάλετε ενεργό link προς την πηγή
του άρθρου, που αποτελεί και πρωτότυπο κείμενο της συντακτικής ομάδας του

φασκομηλο.jpg


Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Γάλλοι το έχουν ονομάσει Ελληνικό τσάι.

Η χρήση του όμως δε σταματώ εδώ. Εκτός από τη μαγειρική, βρίσκει εφαρμογή και στην κοσμετολογία, αφού αποτελεί ιδανικό συστατικό για αρκετά προϊόντα ομορφιάς.
Η πλούσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να δώσει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού για την πρόληψη ή αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων και προβλημάτων υγείας.
Το φυτό της φασκομηλιάς είναι ένας θάμνος που ευδοκιμεί στις μεσογειακές χώρες και προτιμά ορεινές περιοχές. Η μεγαλύτερη παραγωγή φασκόμηλου στην Ελλάδα καταγράφεται στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου.
Καθώς υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην λάβει μια θέση στη διατροφή μας. Είτε βράσουμε τα φύλλα για να φτιάξουμε ρόφημα, είτε τα χρησιμοποιήσουμε για να προσθέσουμε περισσότερη γεύση στα φαγητά μας, το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Χρήση

Η αρωματική οσμή του φυτού, είναι κατάλληλη για χρήση στη μαγειρική και ενδείκνυται για ζωμούς και σάλτσες, που θα απογειώσουν γευστικά τα πιάτα μας.
Ως ρόφημα, μπορούμε να φτιάξουμε αφέψημα που θα βοηθήσει σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας όπως ουλίτιδα και μικρό-τραυματισμούς του στόματος. Επίσης θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση φαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας, αλλά και για το κρυολόγημα, αφού ασκεί βλεννολυτική δράση.

Οφέλη

Το φυτό έχει υπογλυκαιμική, αντισπασμωδική και αντιμυκητιασική δράση, ενώ δεν είναι αμελητέες οι ωφέλιμες ιδιότητες στην πεπτική λειτουργία. Η κατανάλωση του προκαλεί θερμότητα στο εντερικό σύστημα και επιταχύνει την κυκλοφορία, τη χώνεψη και τη διούρηση.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το ρόφημα φασκόμηλου δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα αναζωογονεί και τονώνει τους μύες, ανακουφίζοντας από κράμπες και πόνους.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες  καθιστούν το ρόφημα ιδανικό για γαργάρες και προσφέρει μια χαλαρωτική αίσθηση στο λαιμό.
Τα αιθέρια έλαια από τα φύλλα του φυτού δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο και φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση φασκόμηλου θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από Alzheimer.

Στην κοσμετολογία

Το φασκόμηλο βρίσκει εφαρμογή στην ομορφιά και την περιποίηση της επιδερμίδας.
Τα αιθέρια έλαια του φυτού μπορούν αν συνδράμουν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και να αυξήσουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού.
Θεωρείται κατάλληλο για ενυδάτωση στις σκασμένες επιδερμίδες, στην αντιμετώπιση της ακμής και την ανακούφιση του εκζέματος. Το ποδόλουτρο με προσθήκη φύλλων φασκομηλιάς απομακρύνει την οσμή και δροσίζει τα πόδια.
Τα έλαια φασκόμηλου βελτιώνουν τα αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά. Γιαυτό μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαμπουάν και κρέμες περιποίησης, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας και την ενδυνάμωση της τρίχας.

Προφυλάξεις

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ, η υπερκατανάλωση φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Η ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φασκόμηλο, φαίνεται ότι έχει παρόμοια δράση με τα κανναβοειδή και στις ημέρες μας θεωρείται μια ψυχοτροπική νευροτοξίνη. Γιαυτό δεν πρέπει να γίνει υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του βοτάνου.
Ο ΕΟΦ ορίζει αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη τα 5 mg α και β-θουγιόνης προερχόμενα από το φασκόμηλο, και όχι περισσότερο από 2 βδομάδες συνεχόμενης λήψης.
Σύμφωνα με την ερεύνα, η παρουσία θουγιόνης στο αφέψημα φασκόμηλου, αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης προβλημάτων υγείας, όμως με συνετή χρήση μπορεί να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα υγείας, ενδέχεται να προκαλεί.

ΠΗΓΗ : "  https://www.votanonkipos.gr   " Votanon Kipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου