ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε η ΔΩΡΕΑΝ Εκδρομή του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας στην Ιερά Μονή ΄Ελωνας




Σήμερα 4-10-2020 πραγματοποιήθηκε η ΔΩΡΕΑΝ Εκδρομή του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας στην Ιερά Μονή ΄Ελωνας.



Ξεκινήσαμε πρωί με την ανατολή του Ηλείου για να φθάσουμε νωρίς στην λειτουργία.

Μετά την λειτουργία για λίγο χρονικό διάστημα στην παραλία του Λεωνιδίου.

Στην συνέχεια για Μεσημέρι στο Παράλιο ΄Αστρος.

Τις απογευματινές ώρες πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.


΄Ολοι ευχαρίστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την οργάνωση της Εκδρομής αυτής όπου συμμετείχαν οι : 

α) Μιχαήλ ΜΑΝΤΑΣ Πρόεδρος

β) Γρηγόριος ΠΑΠΠΑΣ Αντιπρόεδρος

γ) Ιωάννης ΣΙΑΧΑΜΗΣ Γενικός Γραμματέας

δ) Παναγούλα ΛΙΤΣΑ - ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ 


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες με τα παρακάτω αναγραφόμενα και για το Ιστορικό με περισσότερες πληροφορίες η  κ. Παναγούλα ΛΙΤΣΑ - ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ.


Την Εκδρομή πραγματοποίησε το Τουριστικό Γραφείο  


με τον πολύ καλό οδηγό κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ Γεώργιο.


Ομιλία Προέδρου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισες  Φίλες και Φίλοι.

Σας καλημερίζω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας.

Θα σας πω λίγα λόγια για την σημασία της σημερινής Εκδρομής που σκοπό έχει Προσκύνημα στην Εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στην Ι.Μ. ΄Ελωνας

Η 17η Αυγούστου 2006 είναι μία σημαδιακή ημερομηνία για την Ιερά Μονή Έλωνας στον Πάρνωνα, καθώς τότε εκλάπη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.



Για την σημερινή ημερομηνία που  επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή αυτή έχει  ιδιαιτερότητα. ΔΙΟΤΙ εορτάζεται πανηγυρικά  και τελείται αρχιερατική ευχαριστήρια θεία λειτουργία για τον εορτασμό επετείου της Επιστροφής της απαχθείσης εικόνας στο μοναστήρι.

 Η κλεμμένη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας   εντοπίστηκε την 23-9-2016  Τριάντα εφτά ημέρες      ( 37 ) μετά την κλοπή της από το μοναστήρι της Έλωνας.

Με κατάλληλο συντονισμό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας  συνελήφθη ο  28 χρονος Ρουμάνος δράστης  της κλοπής.

Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, τοποθετημένη μέσα στον τοίχο της μικρής εκκλησίας, στο μοναστήρι της Παντάνασσας στο χωριό Φαρακλό Λακωνίας, καλυμμένη από πέτρα, ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα.

Η εικόνα τοποθετήθηκε στη θέση της στο μοναστήρι της Έλωνας, σε μια πανηγυρική τελετή στις 1 Οκτωβρίου 2006.

΄Εκτοτε  εορτάζεται κάθε πρώτη ΚΥΡΙΑΚΗ του μηνός Οκτωβρίου.

Στην τοποθεσία που βρέθηκε η εικόνα χτίστηκε -με έξοδα της ΕΛΑΣ- εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της εικόνας.

Άλλες λεπτομέρειες για την Ιερά Μονή Παναγίας ΄Ελωνας θα σας διαβάσει όταν πλησιάζουμε η Ταμίας του Συνδέσμου.

Επίσης θέλω να ενημερώσω  ότι :

Η επιλογή ημερομηνίας  της πραγματοποιθείσας  και ΔΩΡΕΑΝ Εκδρομής   έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο  έπειτα από πρότασή μου.

Συνέχεια οι πληροφορίες για την Ι.Μ. ΄Ελωνας από την κ. Παναγούλα ΛΙΤΣΑ - ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ 



 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ και ΤΗΣ

 

Ιεράς Μονής Παναγίας Έλωνας

 


Στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Πάρνωνα, στην Κυνουρία και σε υψόμετρο 650μ. από τη θάλασσα υψώνεται επιβλητικό και μεγαλοπρεπές το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας. Ακολουθώντας τη διαδρομή «Λεωνίδιο Κοσμάς» μέσα από την πολυποίκιλη βλάστηση και τους πανύψηλους άγριους βράχους, σε μια καμπή του δρόμου θα δούμε να προβάλει ο μετέωρος βράχος της Έλωνας με το μοναστήρι του κατάλευκο κρεμασμένο στα ριζά του.

Η Μονή παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και από το 1797 είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Για την επωνυμία της που οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας, έχουν διατυπωθεί αρκετές ερμηνείες επικρατέστερες όμως θεωρούνται οι εξής:


Ι.Μ. Έλωνας Η επωνυμία προέρχεται από τοπωνύμια κοντά στο Λεωνίδιο που φυλασσόταν παλαιότερα η εικόνα (έλος της Πελιάς)                (Γ. Δεληγιάννης)

1. Από το σπήλαιο που φέρει την ονομασία «Ελώνη»                                                            (Θ. Βαγενά, Ν. Αντωνάκου, Τ. Μαύρος)


2. Από την τσακώνικη λέξη «έουνη» που σημαίνει Ελεούσα.


3. Από την επίκληση της Παναγιάς στη Λακωνία «Ελωνίτισσα» (δηλ. καταγόμενη από το έλος και τα ελοχώρια της Λακωνίας) (Αν. Μιχαλόπουλος), ενώ ο μελετητής Γεώργιος Γεώρτσης αναζητά τη γραμματολογική ρίζα της στην Αρχαία Αττική Διάλεκτο, από τη μετοχή Αορίστου β΄ του ρήματος «αιρέω-αιρώ» (ελών, ελούσα, ελόν).



Ι.Μ. Έλωνας

Σύμφωνα με μια εκδοχή η εικόνα της εικόνας αρχίζει το 582 όταν οι κάτοικοι του Έλους  Λακωνίας, κατέφυγαν στην Τσακωνιά κυνηγημένοι από τους Σλάβους, κουβαλώντας μαζί τους και μία εικόνα της Παναγίας, η οποία από τον τόπο καταγωγής της πήρε και το όνομα της, δηλαδή από το Έλος ονομάστηκε Παναγία η Έλωνα.

Η παράδοση αναφέρει ως ιδρυτές  της μονής δύο ασκητές μοναχούς το ΔΟΣΙΘΕΙΟ και τον ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ που γύρο στα ν1500 νμ.χ. αποφάσισαν να κοινοβιάσουν κι έτσι αποτέλεσαν το μοναστικό πυρήνα της ΄Ελωνας.

Οι μοναχοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους τα χρόνια της Αλώσεως κι έτσι χάθηκε η εικόνα της Παναγιάς.

Η   εικόνα αυτή βρέθηκε  σε απόκρυμνη κι απρόσιτη θέση,  κρεμασμένη σε πάσσαλο από βοσκούς που τα βράδια έβλεπαν να λάμπει ένα δυνατό φως  στο βράχο, απέναντι από τις στάνες τους. Έτσι τελικά είδαν ότι το φως αυτό προερχόταν από μία εικόνα που μπροστά της είχε ένα αναμμένο καντήλι. Μετά από πολλές και αγωνιώδεις προσπάθειες κατόρθωσαν να κατεβάσουν την εικόνα και να δοξάσουν τον Θεό για την αποκάλυψή του αυτή.

Ακόμα και σήμερα, ψηλά στο βράχο σώζεται το ξύλο που ήταν κρεμασμένη η αγία εικόνα.

Το 1785 αρχίζει να ακμάζει η μοναστική αδελφότητα και ανέρχεται σε 40 μοναχούς. Ιδιαίτερα από την περίοδο 1798-1811 ακμάζει στο μέγιστο. Ανοίγεται δρόμος προς το μοναστήρι, κτίζεται ο ναός και νέα κτίρια για τους μοναχούς και τους επισκέπτες.

Η Ιερά Μονή Έλωνας λόγω της πνευματικής της ακτινοβολίας ανεκηρύχθηκε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατόρθωσε να επιζήσει και να δίνει κουράγιο και δύναμη στους ραγιάδες, με την πνευματική, χρηματική και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια που προσέφερε για την απελευθέρωση του Έθνους από την σκλαβιά των Τούρκων.
Το 1973 το μοναστήρι μετατρέπεται σε γυναικείο.

Η Ιερά Μονή είναι ένας απλός ναός με τέμπλο από σκαλιστό ξύλο καρυδιάς, με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και με εικόνες παλαιές. Η εικόνα της Παναγίας είναι μία από τις 70 του Ευαγγελιστή Λουκά και φυσικά η αξία της είναι ανεκτίμητη».

 

Σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χώρος της Μονής με τις νεότερες προσθήκες, Ι.Μ. Έλωνας Είσοδος εισέρχεται κανείς σ΄ αυτόν μέσα από μια τοξωτή είσοδο.

Ένας ανοικτός διάδρομος 15μ. περίπου οδηγεί στη δεύτερη πύλη, ακολουθώντας ένα δεύτερο διάδρομο με σκαλιά, αριστερά του οποίου βρίσκεται γκρεμός και δεξιά πάνω κοφτός κόκκινος βράχος, οδηγούμαστε στο κέντρο της Μονής.


Εδώ τα διαφορετικά επίπεδα, οι διάδρομοι, οι στοές και οι σκάλες συνθέτουν ένα αρμονικό κτιριακό σύνολο που μαρτυρεί την ύπαρξη εσωτερικής ζωής και κίνησης. Συγκεκριμένα, στην ανατολική πλευρά και πάνω από τον γκρεμό ορθώνονται δύο κτίρια εκ των οποίων το ένα διώροφο, με ξενώνες και στον πρώτο όροφο, αποθήκες και τραπεζαρίες κάτω, ενώ το άλλο, ακριβώς δίπλα, περιλαμβάνει γραφεία, σαλόνια και χώρους υποδοχής. Ένα τρίτο κτίριο, στη δυτική πλευρά, με πλάτη στο βράχο διαθέτει επίσης ξενώνες κι αποθήκες πίσω απ΄ αυτό δε και πιο ψηλά βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων.


Στο κοίλωμα του βράχου, μετά από αυτό, διακρίνονται ακόμα τα σημάδια ύπαρξης παλαιού ασκηταριού. Υπάρχει επίσης μικρή πλακόστρωτη αυλή, στην οποία οδηγούμαστε μέσω μιας διπλής σκάλας. Η μικρή εκκλησία της Παναγιάς είναι νεότερο κτίσμα του 1790 κι έχει δεχθεί προσθήκη το 1809, η οποία αποτέλεσε χώρο στέγασης του Ιερού. Είναι χτισμένη σε ρυθμό κεραμοσκεπαστής βασιλικής με πλινθοπερικλειστη τοιχοδομή. Διαθέτει τέσσερις θύρες εισόδου, ανοιγμένες όλες στη βόρεια πλευρά της. Η μεγαλύτερη δε από αυτές διαθέτει ακανόνιστο πέτρινο τόξο πάνω από το ανώφλι. Αριστερά της υψώνεται το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο, χτισμένο στα 1831μ.χ. επάνω στο οποίο διακρίνονται εμφανή υπολείμματα μπλε χρώματος.

Ι.Μ. Έλωνας Ναός Μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του ναού, μένει έκθαμβος στη θέα των δεκάδων καντηλιών (αφιερώματα πιστών) που κρέμονται από την καπνισμένη οροφή. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο, φιλοτεχνημένο σε ξύλο καρυδιάς κατά τον παροαδοσιακό τρόπο επεξαργασίας.

Η χρονολογία κατασκευής του παραμένει άγνωστη. Ο τεχνίτης του δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει το έργο του, παρά μόνο κατά τα 2/3, εξαιτίας αιφνίδιου θανάτου του, συμπληρώθηκε όμως κατά ένα μεγάλο μέρος από άλλο τεχνίτη που παραδόξως, είχε την ίδια τύχη.


Επί του τέμπλου απεικονίζονται σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει το βαθύ σκάψιμό του, ενώ οι σκιές που δημιουργούνται καθώς εισχωρεί το φως στις εσοχές κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο επιβλητική. Οι εικόνες στην κεφαλή του τέμπλου παρουσιάζουν το δωδεκάορτο και στηρίζουν την ισορροπία τους στον συνδυασμό ψυχρών και θερμών χρωμάτων και στη γεωμετρία των μορφών. Ι.Μ. Έλωνας Στο βάθος παρατηρούμε την ύπαρξη συμβολικού χώρου, που απεικονίζει γεωμετρημένα κτίρια ή τοπία χωρίς τη χρήση προοπτικής. Σκηνές από την Αγία Γραφή αναγνωρίζουμε και στον ξύλινο διάκοσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ο λεπτός τρόπος που οι αναδυόμενες μορφές εντάσσονται αρμονικά στα «πλαστικά» στοιχεία της φυτικής ανάπτυξης. Αριστερά και δεξιά της Ωραίας Πύλης παρατηρούμε τα ασημένια «πουκάμισα» των εικόνων και τα εξωτερικά λεπτά χαράγματα του σχεδίου.

Στο προσκυνητάρι δεσπόζει η φορητή εικόνα της Παναγιάς, που χρονολογείται από το 1350 περίπου. Είναι κατασκευασμένη με κερί και μαστίχα σε ξύλο, ενώ αργότερα προστέθηκε χρυσό περίτεχνο «πουκάμισο» και καλύφθηκε από τάματα. Εικάζεται ότι η εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και η ιστορία της είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδρυση της Μονής.


Πολλά θαύματα έχουν αποδοθεί στην ιερή δύναμη της εικόνας αυτής, γι αυτό και πλήθος προσκυνητών από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται το μοναστήρι της Έλωνας. Ι.Μ. Έλωνας Εντός του ναού επίσης φυλλάσσονται σε εμφανή σημεία λείψανα Αγίων, ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο, θαυμάσιες εικόνες διάφορων αγιογράφων και τεχνοτροπιών – μερικές δε και ρώσικης προέλευσης – χρυσά και αργυρά σκεύη – καθώς και πλήθος από τάματα πιστών.

Σήμερα το Μοναστήρι, που είναι γυναικείο, συντηρείται με την ιδιαίτερη φροντίδα των μοναχών. Πρέπει να αναφερθεί ότι μετόχια της Μονής βρίσκονατι στο Λεωνίδιο και στον Κοσμα. Η Παναγιά της Έλωνας εορτάζει στις 15 και 23 Αυγύστου (Κοίμιση και Εννάμερα της Θεοτόκου αντίστοιχα), ενώ της 21 Νοεμβρίου, που εορτάζοναται τα Εισόδια της Θετόκου γίνεται τοπική εορτή στο Λεωνίδιο και προς τιμή της τελώνται θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας απέχει από το Λεωνίδιο 17 χιλιόμετρα και από τον Κοσμα 14. Μπορεί να το προσεγγίσει κανεί οδιπορικώς μέσω της διαδρομής Λεωνίδιο – Έλωνα στην πρώτη περίπτωση, είτε ακολουθώντας το δρόμο από την Σπάρτη στον Κοσμά στη δεύτερη. Όποια διαδρομή παάνως κι αν επιλέξει ο επισκέπτης θα αποζημιωθεί από το συναπαντήμα του με το θρησκευτικό και ιστορικό αυτό σύμβολο.




 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου