ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΡΠΑΘΟΣ Το Νησί των αντιθέσεων

 


ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ είναι ένα Νησί μοναδικό στο Αιγαίο με τόση ομορφιά και με συχνές εναλλαγές που βρίσκονται στο φυσικό τοπίο της.




ΕΠΑΡΧΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  ( ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ )  

Σε κάθε γωνιά του Νησιού υπάρχουν αντιθέσεις, χρώματα και εκπλήξεις που περιμένουν τον κάθε επισκέπτη για να τις απολαύσει.


ΣΟΚΑΚΙΑ ΜΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 




Έχει πλούσιους χειμάρρους, βαθιές σπηλιές με γοητευτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στις διαδρομές του Νησιού βλέπεις κοιλάδες, δροσερές πηγές και πλαγιές κατάφυτες  που εκεί τα δένδρα λόγω των δυνατών αέρηδων έχουν μόνιμη κλήση που  διαπιστώνοντας ο κάθε επισκέπτης από που φυσάει.





Οι παραλίες του Νησιού είναι εντυπωσιακές πολλές δε από αυτές απομονωμένες από τον πολύ κόσμο  προικισμένες με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά.


ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΧΑΤΑΣ



ΠΑΡΑΛΙΑ  ΔΙΑΚΟΦΤΗΣ 



ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΑΦΑΝΙ



Μία από τις ομορφότερες παραλίες είναι η ΄Απελλα που έχει σμαραγδένια νερά.



Το νησί χαρίζει στον επισκέπτη ένα φυσικό κάλλος που συνδυάζει δύο ομορφιές ταυτόχρονα το Βουνό και την θάλασσα.


ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΥΚΟΣ 



Υπάρχουν δύο είδη πουλιών που είναι προς εξαφάνιση ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγαιόγλαρος. Λόγω της θέσεως της γεωγραφικά είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών.

Η Κάρπαθος είναι νησί με 302,152 τ. χιλ. και έχει μήκος ακτών 160 χιλ. και είναι δεύτερο μετά την Ρόδο στα Δωδεκάνησα. Η Απογραφή του 2011 δίνει 6.226 κατοίκους και είναι αραιοκατοικημένο.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές για την ονομασία της


Στο νησί υπάρχουν από την Νεολιθική εποχή τα παλαιότερα ΄Ιχνη ανθρώπινης παρουσία.

Το Νησί παρουσιάζει μέρη που έχει άγρια ομορφιά ως επίσης παραδοσιακούς οικισμούς με πλούτο ερειπίων άλλων εποχών.

 Η ΄Ολυμπος






,


΄Ενας οικισμός που έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κάλλος. Είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός. Είναι στην Δυτική πλευρά του Βουνού. Χαρακτηριστικό είναι η παραδοσιακή φορεσιά που οι γυναίκες της Ολύμπου  τις φοράνε ακόμα και σήμερα.


Το Νησί έχει πάρα πολλά αξιοθέατα που κάνουν τον επισκέπτη να ταξιδεύει στην Ιστορία της.



Αξιοθέατα  ΚΑΡΠΑΘΟΥ  :

-Ερείπια Αρχ. Πόλης Βρυκούντος και Αρκεσίας.

-Κάστρο.

-Αρχαία Ακρόπολη στο Απέρι.

-Παλαιοχριστιανικές Εκκλησίες.

-Ρωμαϊκή δεξαμενή.

-Θαλαμωτούς τάφους.

-Παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Διατηρούνται έθιμα και κρατείται ζωντανή η παράδοση κάνοντας αναλλοίωτη την εκδρομή του κάθε επισκέπτη.

Διατηρούν πανηγύρια με τις λύρες και τις τσαμπούνες.

Το Νησί είναι εκτεθειμένο μέσα στον αέρα τους  Καρπάθιου πελάγους που τα κύματα στο λιμάνι όταν σκάνε φθάνουν ύψος πάνω από 10 μέτρα.

Είναι  Νησί οικολογικής άποψης με προστασία και διατήρηση σπάνιων ειδών και οικοτόπων, προστατεύεται από το δίκτυο ΝΑΤURA 2000  και θεωρείται σημαντική περιοχή για πουλιά και προστασία Μεσογειακής Φώκιας.

Από προσωπική άποψη που έχω από  τους κατοίκους του Νησιού είναι μέσα στους  καλύτερους που έχω βρεί.

Προσπαθούσαν να σε εξυπηρετούσαν και να σε βοηθούσαν διότι εύκολα καταλάβαιναν ότι είσαι επισκέπτης.



Εύκολα και γρήγορα γίνεσαι ένα με τους ντόπιους κάνοντας παρέα και εάν μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ο αποχαιρετισμός είναι δύσκολος, τα συναισθήματα πολλά και οι αναμνήσεις.

Γράφοντας αυτά για την ΚΑΡΠΑΘΟ μου ήρθαν στις σκέψεις μου πολλές εικόνες από την διαμονή μου στο νησί.



Όλα τα αναφερόμενα είναι από διάφορες ιστοσελίδες που διαβάζοντας έγραψα τα λόγια αυτά καθότι ήταν πραγματικά ένα νησί που αγάπησα πολύ.

Τελεύοντας θυμήθηκα  ένα χαρακτηριστικό σχετικά με την διατάραξη. Όλα τα  μπαράκια τότε μέσα στην  Χώρα (Πόλη) λειτουργούσαν μέχρι ώρα 02.00, περίπου 12.00 χαμήλωναν την μουσική. Στις 02.00 που έκλειναν  υπήρχαν κέντρα διασκέδασης εκτός  Χώρας μέχρι το πρωί. Αυτό ήταν τοπική απόφαση για να μην ενοχλούνται οι επισκέπτες που είχαν πάει στο Νησί για ξεκούραση και χαλάρωση. ΄Ηταν ένα ήσυχο Νησί τα χρόνια 2009-2011 περίπου. Σήμερα τι επικρατεί δεν  γνωρίζω.

Μία εκδρομή τώρα θα δούμε τις διαφορές από τότε μέχρι σήμερα.

Τα κείμενα με ιδέες από διάφορες ιστοσελίδες που μου έφερναν εικόνες που μία εποχή πολλές φορές είχα επισκεφθεί το Νησί. 

Οι φωτογραφίες είναι από ιστοσελίδες  Google,     κ.λ.π.


Σύσσωμοι οι κάτοικοι του Νησιού κάθε χρόνο αποδίδουν τις δέουσες τιμές στον Σμηναγό  Κώστα ΗΛΙΑΚΗ του οποίου η θυσία αποτελεί Ιερή παρακαταθήκη 

Την 23-5-2006.

Οι επικίνδυνοι ελιγμοί του Τούρκου πιλότου και η εμμονή του να παραμείνει εσωτερικά και πιο ψηλά από το αεροσκάφος του Ηλιάκη, με αποκορύφωμα το χτύπημα της καλύπτρας του Έλληνα πιλότου από το δεξί φτερό του τουρκικού αεροσκάφους, όπως λέει το επίσημο πόρισμα, καταλήγουν στην πτώση του ελληνικού αεροσκάφους στη θάλασσα της Καρπάθου, και στο θάνατο του Έλληνα πιλότου. ( ΠΗΓΗ.  https://www.ieidiseis.gr    )



Κάθε επισκέπτης θα περάσει από το μνημείο που όλοι θα πουν μία λέξη ΓΙΑΤΙ ;  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου