Παράταση της υποβολής αιτήσεων από τους κληρονόμους – δικαιούχους αναδρομικών ποσών για τα αναδρομικά στον e-EΦΚΑ έως τις 21/12/2020 ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ 183.028 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 137.047 αποβιώσαντες συνταξιούχους.

Ο ΕΦΚΑ καλεί τους κληρονόμους να υποβάλλουν τις αιτήσεις και στην περίπτωση που εκκρεμούν τα πιστοποιητικά δίνει το περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 προκειμένου να επισυναφθούν στην αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Τα ποσά, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα που δημοσιεύει το Eleftherostypos.gr φτάνουν ως και 11.254 ευρώ και τα δικαιούνται:

 Όσοι λαμβάνουν σύνταξη θανόντος συνταξιούχου ο οποίος ήταν εν ζωή στο 11μηνο από 11 Ιουνίου 2015 έως 12 Μαΐου 2016 και είχε τις μειώσεις που επιστρέφονται.

 Όσοι κατέστησαν νόμιμοι κληρονόμοι του, είτε έχοντας και μερίδιο σύνταξης του θανόντος είτε όχι. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος άφησε τη σύνταξη στη σύζυγό του, αλλά στους κληρονόμους έβαλε και τα αδέλφια του χωρίς να τους μεταβιβαστεί σύνταξη, τότε τα αναδρομικά θα μοιραστούν η σύζυγος και τα αδέλφια του θανόντος κατ’ αναλογία των κληρονομικών τους μερίδων. Όλοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα υποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι αιτήσεις θα υποβληθούν από συζύγους και τέκνα θανόντων. Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Διαδικασία

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Όσο πιο γρήγορα και σωστά γίνουν οι αιτήσεις τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν και οι πληρωμές. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να γίνουν οι πληρωμές κατά κύματα και ανάλογα με τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Μπορεί δηλαδή οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από σήμερα ως τις 30 Νοεμβρίου να πληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Χαρτούρα…

Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν είναι τρία και βγαίνουν ηλεκτρονικά:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes

• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.

https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon

Η πλατφόρμα για τα αναδρομικά των κληρονόμων δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο του efka.gov.gr.

Τα βήματα

Η διαδικασία αίτησης για τα αναδρομικά είναι απλή και έχει τα εξής βήματα:

1. Ο αιτών συμπληρώνει τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet για να γίνει η πιστοποίηση, καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ του και επιλέγει «Είσοδος».

2. Μετά τη σύνδεση καλείται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του (επώνυμο, όνομα ΑΦΜ κ.ά.) και να προσθέσει όσα λείπουν.

3. Ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει την τράπεζα και τον αριθμό ΙΒΑΝ που επιθυμεί να πιστωθούν τα αναδρομικά.

4. Ο αιτών πατώντας «Προσθήκη Τέκνου» έχει το δικαίωμα στην αίτησή του να συμπεριλάβει και τα ανήλικα τέκνα του, πιστοποιώντας τη σχέση συγγένειας συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

5. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του θανόντος, οι οποίοι ελέγχονται από το σύστημα. Αν υπάρχουν καταχωρισμένα, τότε προχωράει στο επόμενο βήμα, διαφορετικά η ολοκλήρωση της αίτησης δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να πιστοποιηθούν τα στοιχεία θανόντος.

6. Αφού πιστοποιηθούν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του θανόντος, o αιτών καλείται να επισυνάψει το «Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς». Αν υπάρχει αποποίηση της κληρονομιάς, δεν συνεχίζει η διαδικασία της αίτησης.

7. Στη συνέχεια, ο αιτών καλείται να επισυνάψει το «Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης» και μετά το «Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών».

8. Στο τελευταίο στάδιο ο αιτών επιλέγει μια υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση του Ν. 1599/1986 για την ορθότητα των στοιχείων που πρέπει να «υπογράψει» υποχρεωτικά, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε οριστική υποβολή. Πατώντας την «Υποβολή», έχει οριστικά πλέον υποβάλει την αίτησή του.

9. Για να δει την αίτησή του, πηγαίνει στο μενού «Οι Υποβολές μου» και μπορεί να κάνει επεξεργασία της αίτησης, με προσωρινή αποθήκευση και με επισύναψη δικαιολογητικών που λείπουν.

10. Επιλέγοντας «Νέα Υποβολή», μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία δημιουργίας νέας αίτησης.

11. Με την υποβολή της αίτησης, το τελευταίο βήμα είναι η αποσύνδεση από την εφαρμογή, οπότε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πληρωμή των αναδρομικών.