Στο Εφετείο της Αθήνας ξεκίνησε μία δίκη η οποία στην πορεία της αναμένεται να καταδείξει πώς ένα πάλαι ποτέ ισχυρό ταμείο, όπως ήταν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), κατέληξε σήμερα να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (διανομή μερίσματος) στους περίπου 60.000 δικαιούχους απόστρατους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται επτά διατελέσαντες πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΜΤΣ, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τον Νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εξέλιξη της δίκης και η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, τουλάχιστον κατά την κρίση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο παρέπεμψε στο ακροατήριο τους κατηγορουμένους, στην κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού συνετέλεσαν, εκτός από την οικονομική κρίση και το PSI, και μια σωρεία λαθών και παραλείψεων στη διαχείρισή του επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν την περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού περίπου κατά 460 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη μήνυση

Η Δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση όταν κατατέθηκε σχετική μηνυτήρια αναφορά -τον Οκτώβριο του 2012- από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (ΑΚΙΣ). Αφορμή για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς απετέλεσε η έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης που διεξήχθη στο ΜΤΣ το 2012, από το Γραφείο Οικονομικής Επιθεώρησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ).

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς διεξήγαγαν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και ύστερα από περίπου δύο χρόνια ερευνών κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι διοικήσεις του ΜΤΣ κατά το επίμαχο διάστημα μοίραζαν στους δικαιούχους κάθε χρόνο χρηματικά ποσά ως μέρισμα που υπολόγιζαν αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ταμείου, που παρουσίαζε τρομακτικές ζημιές. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, που διήρκεσε πολλούς μήνες, εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη οκτώ διατελέσαντες πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε).

Κατά την κρίση των δικαστικών Αρχών, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση προέβησαν σε σειρά πράξεων που συνιστούν το αδίκημα της απιστίας, όπως ήταν η παράνομη διανομή μερίσματος, η υπέρβαση του νόμιμου ορίου των επενδύσεων, η σκόπιμη σύνταξη ανακριβών και εσφαλμένων ισολογισμών, απολογισμών, προϋπολογισμών κ.λπ.

Τεράστια δικογραφία

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη, καθώς η δικογραφία είναι τεράστια -περιλαμβάνεται σε πέντε ογκώδεις φακέλους- και οι μάρτυρες, κατηγορητηρίου και υπερασπίσεως, που θα εξεταστούν αναμένεται να φθάσουν τους 40! Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Κοτσαλή, για ηθική βλάβη ύψους 10.000 ευρώ. αξιώνοντας παράλληλα αποζημίωση ποσού 5,8 δισ. ευρώ (!).

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Βαρλάμη και Ανδριόπουλου προς την πρώτη μάρτυρα κατηγορητηρίου, θα ισχυριστούν ότι δεν είχαν δόλο να ζημιώσουν το Ταμείο και πως δεν διέπραξαν κάποια παρατυπία, αλλά, αντιθέτως, υπέβαλαν τις λογιστικές καταστάσεις με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19/11/2016 – Δ. Μπ.)

Από το αρχείο μας: https://staratalogia.blogspot.com/2016/11/460.html

ΠΗΓΗ :