ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ

ΠΗΓΗ : http://www.agioritikovima.gr και   ΑΠΟ E-MAIL MOΥΤΖΟΥΡΗ Σωτηρίου

http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=34683:duo-chronia&catid=99:nea&Itemid=369

E-mail Εκτύπωση PDF
1Τι έλεγε για αυτόν ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής της Ιστορίας και του Συγχρόνου Βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κ. Μιχαήλ Τρίτος, στο «Αγιορείτικο Βήμα»

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν προ ημερών από την ημέρα (12 Δεκεμβρίου 2011) που ξεκίνησε η ατελείωτη ταλαιπωρία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη. 

To τελευταίο και πιο πρόσφατο επεισόδιο στο δυσάρεστο αυτό σήριαλ παίχτηκε τον περασμένο Ιούλιο στις δικαστικές αίθουσες. 
Τότε που το ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη – Γιοβάν Βρανισκόφσκι σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ η μητέρα και η αδελφή του, έλαβαν 18 μήνες με αναστολή. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, (τότε ήταν ήδη 19 μήνες πίσω από τα σίδερα) κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για την κατηγορία της παράνομης αγοραπωλησίας ακινήτων, ωστόσο η πλευρά του κ. Ιωάννη, και των 18 συγκατηγορουμένων του έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση, ενώ δεν έλειψαν και οι κατηγορίες για ψευδομάρτυρες που έφερε η πολιτική αγωγή.

Ουσιαστικά το  δικαστήριο τον κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος ή προσπάθεια να υπεξαιρέσει χρήματα από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας προκειμένου να αγοράσει ακίνητα και γη για την αρχιεπισκοπή.

Υπενθυμίζεται πως η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα


Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής της Ιστορίας και του Συγχρόνου Βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κ. Μιχαήλ Τρίτος προ μηνών (15 Φεβρουαρίου) είχε μιλήσει για τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη στο «Αγιορείτικο Βήμα»

Ο κ. Τρίτος περιέγραφε με μελανά χρώματα στο «Αγιορείτικο Βήμα» το χρονικό της άδικης φυλάκισης του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, υπογραμμίζοντας:

"Τα τελευταία χρόνια με πόνο ψυχής και ιερή αγανάκτηση παρακολουθούμε τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αχριδών και Μητροπολίτου Σκοπίων Ιωάννου.

Ο μαρτυρικός Ιεράρχης δέχεται αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια των Σκοπίων, επειδή είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η «Μακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων» είναι σχισματική, γιατί περιφρονεί βασικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές ασφαλείας IDRIZOVO, στα προάστια των Σκοπίων, καταδικασμένος σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση.

Παράλληλα, ακολούθησε προγκρόμ διώξεων εναντίον των συνεργατών του. Στην πόλη Στίπ συνέλαβαν την ηλικιωμένη μοναχή Πελαγία, η οποία πρόσφατα είχε χειρουργηθεί. Στην πόλη των Σκοπίων συνέλαβαν την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυράνα Μοναχή. Στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στη Νιζόπολη της περιοχής των Βιτωλίων, οι άνδρες της Αστυνομίας συμπεριφέρθηκαν με αγένεια και παρενόχλησαν τις μοναχές. Στο ανδρικό μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Περλεπέ συνέλαβαν τον ιερομόναχο π. Μωυσή. Επίσης η σκοπιανή Αστυνομία συνέλαβε και τους στενότερους συγγενείς των Επισκόπων, που διαμένουν σε διάφορες πόλεις, τους ιερείς και άλλους πιστούς της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αχρίδος".

Όπως τόνιζε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μια φυλάκιση για καθαρά πολιτικούς λόγους που στοχεύει στην πλήρη εξόντωση του μαρτυρικού ιεράρχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

"Από όσα αναφέρθηκαν, καταδεικνύεται η κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για τη σωματική και ηθική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου. Δυστυχώς, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο βάθος της στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς, υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών  της Αμερικής.

Γενικά, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης όσο και η αδελφότητα του δέχονται την απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά του επισήμου κράτους, που εκδηλώνεται με φυλακίσεις του Αρχιεπισκόπου, οικονομικούς αποκλεισμούς, αλλά και εμπόδια στην άσκηση των εκκλησιαστικών τους καθηκόντων.

Ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ Κ. Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα FOKUS, υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι κρατούμενος για πολοτικούς λόγους
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου