ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πάρτε τώρα για τουρκική μειονότητα να ησυχάσετε…

pentapostagma.gr

Venizelos_Davutoglu
Όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όσα μας αφορούν αφήνεται εντελώς ανεξέλεγκτη, τότε όσα προέκυψαν από τη συνάντηση Βενιζέλου και
Νταβούτογλου δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε «καλοπιστία» από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επέλθει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε θέμα… τουρκικής μειονότητας, όπως μεταδίδει το «protothema.gr».
Ο Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε την πλήρη σ
τήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό, που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οδηγεί σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. «Θέλουμε να ελπίζουμε» πρόσθεσε, ότι «θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης, προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη ‘τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου’», ήτοι, το «ψευδοκράτος».
Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία», στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα, τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό τη λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά, που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Οι «μειονότητες»
Όσον αφορά στα διμερή ζητήματα Αθήνας – Άγκυρας, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
Ο κ. Νταβούτογλου, από την πλευρά του, έθεσε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου