ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στο επίκεντρο τουρισμός και περιβάλλον

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ
22/01/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Ο πιο ενδιαφέρων τομέας της ελληνοαυστριακής συνεργασίας είναι ο Τουρισμός, ακολουθούμενος από τις ΑΠΕ και την τεχνολογία για το Περιβάλλον, δηλώνει ο Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα, με αρμοδιότητα και για την Κύπρο, κ. Bruno Freytag στη συνέντευξη που έδωσε στην «Ελεύθερη Ζώνη».
 
 
 

Η Αυστρία και η Ελλάδα, επισημαίνει, αποτελούν ιδανικούς εταίρους για μία επιτυχημένη συνεργασία στον Τουρισμό.
Η Αυστρία, με πάνω από 25 εκατομμύρια αλλοδαπούς τουρίστες το 2013,και 12 ημεδαπούς, και με το κατά κεφαλήν εισόδημα από τον τουρισμό  να τοποθετεί τη χώρα  ανάμεσα στις δύο πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, διαθέτει  σημαντική τεχνογνωσία, την οποία, όπως δηλώνει ο Αυστριακός διπλωμάτης, θα ήθελε  πολύ  ευχαρίστως να τη μεταφέρει και στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Όσο για τους Αυστριακούς τουρίστες  που επισκέπτονται  την Ελλάδα, την οποία, όπως λέει, «ανακάλυψαν, εκ νέου», αυξήθηκαν το 2013 κατά  30% σε σύγκριση με το 2012 και έφθασαν τις 300.000, ενώ  αναμένεται και νέα αύξηση το 2014.
Η συνεργασία των δύο χωρών στις εμπορικές συναλλαγές δοκιμάστηκε από την κρίση, σε ότι αφορά στις εισαγωγές αυστριακών προϊόντων στην Ελλάδα. Οι ελληνικές εξαγωγές, ωστόσο, σημείωσαν αύξηση, με συνέπεια να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της Αυστρίας.
Για την προσέλκυση Αυστριακών επενδυτών, ο κ. Freytag θεωρεί  τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές ως σημαντική προϋπόθεση. Παραδέχεται, πως τα τελευταία χρόνια  έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μένουν να γίνουν και άλλα, κυρίως στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν, επισημαίνει, να τροποποιείται διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον.
Όσο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Αυστριακός διπλωμάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάσσεται υπέρ, δηλώνοντας, πως «Το σπίτι της Ευρώπης μπορεί να είναι σταθερό, μόνο όταν οι κολώνες που το στηρίζουν είναι γερές».
Κύριε Freytag πιστεύετε πως η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης θα αποτελέσει εγγύηση για αποτροπή φαινομένων κρίσης στον Χρηματοπιστωτικό τομέα;
«Την σε φάση υλοποίησης, Ενιαία Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης, χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας, Dr. Leitl, ως σημαντικά βήματα για την διασφάλιση της σταθερότητας του Ευρώ.
Ενωμένοι κάτω από μία ενιαία εποπτική αρχή – με τίτλο: «Single Supervisory Mechanism» και βασιζόμενοι στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε θέματα εγγύησης των καταθέσεων, το Σπίτι της  Ευρώπης βρίσκεται πλέον σε σταθερό έδαφος, δήλωσε χαρούμενος ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου».
Ελληνοαυστριακή συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ
Ποιοι τομείς της ελληνοαυστριακής συνεργασίας έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση;
«Εξωτερικό Εμπόριο: Οι εξαγωγές μας μειώθηκαν από το 2009  περίπου κατά το 1/3, το οποίο και ανταποκρίνεται στην γενικότερη τάση της εξέλιξης των ελληνικών εισαγωγών. Οι εισαγωγές μας όμως από την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 22% και ως εκ τούτου έχει μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της Αυστρίας».
Με την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, τι θα προτείνατε για ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα στη συνεργασία Ελλάδας – Αυστρίας;
«Ο ποιο ενδιαφέρον τομέας για μία συνεργασία είναι ο τουρισμός.
Ο τουρισμός είναι για την Αυστρία εξίσου σημαντικός, όσο και για την Ελλάδα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα από τον τουρισμό  να τοποθετεί την Αυστρία ανάμεσα στις δύο πρώτες θέσεις, παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια αποκτήσαμε σε αυτόν τον τομέα μία σημαντική τεχνογνωσία, την οποία θα μεταφέραμε πολύ  ευχαρίστως και στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Λόγω του μεγέθους των δύο χωρών, η Αυστρία και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικούς εταίρους για μία επιτυχημένη συνεργασία»
Πιστεύετε, πως η συνεργασία στον τουρισμό θα μπορούσε να διευρυνθεί αλλά και να αναπτυχθεί περισσότερο;
«Για να αναπτυχθεί η συνεργασία θα πρέπει καταρχάς να ξεκινήσει»!
Πόσοι ήταν οι Αυστριακοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2013, και ποιες είναι οι προοπτικές για το 2014;
«Το 2013 οι Αυστριακοί ανακάλυψαν, εκ νέου, την Ελλάδα, σημειώνοντας κρατήσεις με αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 Αυστριακούς που επισκέφτηκαν τη χώρα. Οι κρατήσεις και για αυτήν την χρονιά είναι επίσης πολύ καλές, το οποίο σημαίνει ότι και για φέτος αναμένουμε αύξηση των αυστριακών επισκεπτών».
Πώς εξελίχθητε ο τουρισμός στην Αυστρία (εσωτερικός και εξωτερικός) το 2013
«Το 2013 ήταν μία ακόμα καλή χρονιά για την αυστριακή τουριστική οικονομία. Τόσο οι αφίξεις όσο και οι διανυκτερεύσεις είχαν μία ελαφρά αύξηση. Πάνω από 25 εκατομμύρια αλλοδαποί  τουρίστες  επισκέφτηκαν την Αυστρία και οι αφίξεις των ημεδαπών τουριστών έφτασαν  τα 12 εκατομμύρια».
Ποιοι είναι οι τομείς, στους οποίους θα ήθελαν οι Αυστριακοί επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα;
«Έχουμε ήδη ονομάσει έναν: τον τουρισμό. Άλλοι σημαντικοί τομείς είναι των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια και της τεχνολογίας περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, στις ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά αλλά και οι εγκαταστάσεις για παραγωγή βιοαερίου. Το πρόβλημα σε όλα αυτά τα έργα είναι αφενός η χρηματοδότηση και αφετέρου οι δυσκολίες στη διεκπεραίωση δημοσίων έργων, που έχουν μεγάλους χρόνους αποπληρωμής των δόσεων».
Ποιες πρωτοβουλίες η δράσεις θα έπρεπε, κατά την εκτίμηση σας να αναπτύξει η Ελληνική πλευρά, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Αυστριακών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, η άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες;
«Μία σημαντική προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές. Ακόμα και αν επιτεύχθηκαν πολλά τα τελευταία χρόνια – απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης μίας εταιρίας - υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και κυρίως η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν να τροποποιείται διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά, με αναδρομική φορολόγηση του τζίρου και αναδρομική φορολόγηση της γης και των οικοπέδων, αλλά ακόμα και αναδρομική φορολόγηση των κερδών. Επίσης μη φιλική προς τους επενδυτές είναι και η μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ από μέρους του ελληνικού κράτους».
Η οικονομία και το εμπόριο της Αυστρίας έχουν έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Υποστηρίζετε την ταχεία προώθηση επί Ελληνικής Προεδρίας των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων – ΤΤΙΡ
«Μία γρήγορη διευθέτηση είναι σίγουρα επιθυμητή. Σημαντικότερο, όμως, είναι να υπογραφεί μία πλήρης και ικανοποιητική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, για το οποίο ίσως και να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος».
Κύριε Freytag, υποστηρίζετε την άποψη, πως μια νέα «Πρωτοβουλία Ντελόρ», όπως αυτή του 1988, για τη μεταφορά πόρων προς τον Ευρωπαϊκό Νότο, όχι, οπωσδήποτε με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΕΕ η των πλουσιότερων κρατών, αλλά με δάνεια από την ΕΤΕπ, με ομόλογα έργου κλπ. θα βοηθούσε στη συνολική ανάπτυξη της ΕΕ;
«Το σπίτι» της Ευρώπης μπορεί να είναι σταθερό, μόνο όταν οι κολώνες που το στηρίζουν είναι γερές. Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτα όλα τα μέτρα, τα οποία συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομικά περιοχών».
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου