ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΔΝΤ: Προς τα επάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

«ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ» Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ
22/01/2014
Τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αναβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
 
 
 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές τους, ενώ πρόσθεσε τον αποπληθωρισμό στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων που θα μπορούσαν να σταματήσουν την «αδύναμη και ακανόνιστη» ανάκαμψη.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μην τερματίσουν «πρόωρα» τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα η ΕΚΤ καλείται «να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων».
Το ΔΝΤ στο «World Economic Outlook» προβλέπει 3,7% ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2014, 0,1% υψηλότερα από τις προβλέψεις που είχε δώσει τον Οκτώβριο και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 3,9%.
Ακόμη, προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες φέτος, ενώ διατειρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι υψηλότερες εξαγωγές στις πλούσιες χώρες θα αντισταθμιστούν από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ, τόνισε πως «η ανάπτυξη θα κινηθεί περισσότερο προς την πλευρά των προηγμένων οικονομιών το 2014-15» .
Το ΔΝΤ χαιρέτισε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο και προβλέπει ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,8%, στην Ευρωζώνη στο 1% και στην Κινά στο 7,5%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 2,6%, 0,9% και 7,2% αντίστοιχα.
Για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρεται στην έκθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι προβλέπεται «θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2014, αλλά η αύξηση αυτή είναι εύθραυστη», προσθέτοντας ότι από τη μια πλευρά, οι εξαγωγές είναι ισχυρές και από την άλλη πλευρά, η εσωτερική ζήτηση είναι αδύναμη.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή λόγω της χρηματοοικονομικής πίεσης. Το υψηλό χρέος και τα δημοσιονομικά προβλήματα θα κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου