ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

«Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

21/02/2014
Εκδήλωση με τίτλο «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» διοργάνωσαν την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for European Studies.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας την εκδήλωση, επεσήμανε τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας το οποίο έχει εξελιχθεί σ' ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

Ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένα μέρος της λύσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά καθοριστικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η πολιτική σταθερότητα η οποία θα επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα να δαμάσει το τέρας της ανεργίας.

«Δύσκολο επικίνδυνο και ύπουλο αντίπαλο», χαρακτήρισε την ανεργία ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά προτού διαβρωθούν και απαξιωθούν οριστικά οι δεξιότητές των σημερινών μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι, ακόμη και αν αύριο υπάρχουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης, και ιδιαίτερα σε μια δέσμη παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis κ. Στράτος Φαναράς παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
για τις επιπτώσεις της ανεργίας στην κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 3 στους 4 ανέργους παραμένουν άνεργοι για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών του και χαμηλότερη των προσόντων του, ενώ η πλειοψηφία προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.

Το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη από εκείνη των γονιών του.
Επιπλέον 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας και οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια.

Οι άνεργοι τέλος υποστηρίζουν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με το 87% να πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις.

Την ευρωπαϊκή διάσταση της ανεργίας ανέδειξε ο δρ. Eoin Drea, ερευνητής του Centre for European Studies, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολίασε ότι τίθενται στο περιθώριο ιδιαίτερα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι σημερινές μεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα ποσοστά της ανεργίας.


ΠΗΓΗ :   "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου