ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑΠρωτοσέλιδο στη Νιου Γιορκ Τάιμς η διαφθορά στην Ελλάδα



«Η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που, ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος, όπως ο Αντώνης Κάντας, μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατ. δολάρια, μόλις μέσα σε 5 χρόνια σ' αυτή τη θέση», σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Νιου Γιορκ Τάιμς, με θέμα τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Κάντα.
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Κάντα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε για 12 εξοπλιστικά συμβόλαια, καθώς και για το πως διακινούσε τα χρήματα μεταξύ λογαριασμών του εξωτερικού, όπως επισημαίνεται.
Στο ρεπορτάζ καταγράφεται πως οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς, αλλά η δίωξη και οι ομολογίες του κ. Κάντα έχουν δημιουργήσει την ελπίδα ότι επιτέλους είναι η αρχή του τέλους της «ασύστολης διαφθοράς» που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση της.
Ακόμη, σημειώνεται πως οι αποκαλύψεις του κ. Κάντα πυροδοτούν και την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, καθώς δείχνουν πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, έδιναν δωροδοκίες ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα, αλλά και που, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών διότι η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση με την Τουρκία για τα Ίμια, στο Αιγαίο.
Τέλος, σημειώνεται ότι ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Φράγκος, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ανησυχούν ότι οι ανακριτές και εισαγγελείς πίσω από τη σύλληψη του κ. Κάντα δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες γύρω από το θέμα.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου