ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κίνα: «Οι Η.Π.Α οξύνουν τις εντάσεις των εδαφικών διενέξεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας»


Κίνα-Οι-ΗΠΑ-οξύνουν-τις-εντάσεις-των-εδαφικών-διενέξεων-στη-Θάλασσα-της-Νότιας-ΚίναςΗ Κίνα εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τις προσπάθειες της Washington να οξύνει τις εντάσεις και να υποδαυλίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Η εντονότατη κριτική απέναντι στην διοίκηση των Η.Π.Α απορρέει από επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hong Kei, ο οποίος περιέγραψε τις «ανησυχίες» που εκφράζει η αμερικανική πλευρά αναφορικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως «μία μη-εποικοδομητική απόπειρα να οξυνθεί η ένταση στη Νοτιανατολική Ασία».
Η αντίδραση της κινεζικής πλευράς ήλθε ως απάντηση στην επίσημη τοποθέτηση του Ανώτατου Διευθυντή Υποθέσεων Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α Danny Russell  στις 5 Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο, όπου και δήλωσε ότι «οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν συμβιβάζονται με το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να προσαρμοσθούν κατάλληλα».
Ο Hong, πάντως, δήλωσε ότι η Κίνα δεσμεύεται ως προς την επίλυση των διενέξεων με τα «άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη» μέσω της διαπραγμάτευσης και της συνηγορίας, όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου της Κίνας Xinhua.
O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» την εφαρμογή εις το ακέραιο της Διακήρυξης για τη τη Συµπεριφορά των Εμπλεκόμενων Μερών στη Θάλασσα της Νóτιας Κίνας» (σ.σ. pentapostagma.gr – Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea (DOC) με τα έθνη του μπλοκ – ASEAN σε μία προσπάθεια να «διασφαλιστεί από κοινού» η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Ο κινέζος αξιωματούχος κάλεσε επίσης την Washington να υιοθετήσει μία «λογική και δίκαιη στάση» ως προς το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της «ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι Η.Π.Α από την πλευρά τους κατηγορούν την Κίνα για ενέργειες που στοχεύουν στην επέκταση της εδαφικής τους κυριαρχίας στα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ύδατα που είναι πλούσια σε πόρους..
ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου