ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Die Welt: «Η Τουρκία και η ΕΕ συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπαρξιακό ψέμα»

ΠΗΓΗ : "   http://tvkosmos.gr/   " 

  • 2/6/2014 12:43:48 PM

Τι έμεινε από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τις συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ; Ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αντανακλά τον σκεπτικισμό της καγκελαρίου για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας καθώς και τα προβλήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Ορισμένες εφημερίδες μάλιστα προεξοφλούν ότι αυτή η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. «Η Τουρκία και η ΕΕ συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπαρξιακό ψέμα» σημειώνει. «Αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις τυπικά γίνονται με ανοιχτό το αποτέλεσμα , αλλά από τη σημερινή σκοπιά η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι πιθανή ένταξη θα έθετε σε μεγάλη δοκιμασία τις αντοχές της ΕΕ, δεύτερον, όταν τελειώσουν οι νεοωθωμανικές φαντασιώσεις τους Ερντογάν, λίγοι από την τουρκική ελίτ θα ενδιαφέρονται για την ένταξη, και τρίτον, θα πρέπει να συναινέσουν και τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ. Γι αυτούς τους λόγους οι δύο εταίροι, θα πρέπει να διατηρήσουν το υπαρξιακό ψέμα».
Για τον σχολιαστή της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt o Ερντογάν απατάται εάν θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία στη σημερινή ασταθή κατάσταση που βρίσκεται. «Το γνωρίζουν καλά εκείνοι που υπεραμύνονται της ένταξης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ–Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος αναλαμβάνει να συνεχίσει την άχαρη και αναξιοπρεπή παράδοση καθυστέρησης της (προενταξιακής πορείας) της Τουρκίας. Αυτός ο ρόλος που έπαιξαν στο παρελθόν με υποκρισία πάρα πολλοί Γερμανοί , φέρει τραγικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έκανε στην πραγματικότητα πρόοδο στον τομέα του εκδημοκρατισμού, ο Ερντογάν όμως έσπειρε τους τελευταίους μήνες τον σπόρο της αμφιβολίας, για το κατά πόσο ανθεκτική είναι η δημοκρατική πατίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου