ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΟΔΔΗΧ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2014

ΣΤΟ 5% ΤΟ ΣΠΡΕΝΤ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

07/03/2014
Εφικτή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στυλιανός Παπαδόπουλος, ο οποίος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα είναι ανοδική.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία με τις πληρωμές στους οίκους αξιολόγησης για την περίοδο 2009-2013, επισημαίνοντας πως «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται την τελευταία περίοδο για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας». Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται σε σχέση με το 2010, μεταξύ 48% και 82%.
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει στο έγγραφο ότι ο δομικός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διεθνώς, τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε μεταξύ άλλων στη μεγαλύτερη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις αγορές και στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, προσδίνοντας βαρύνουσα σημασία στις κινήσεις των αγορών και στη σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Ενισχύθηκε έτσι σημαντικά ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης ως διαμεσολαβητών πληροφόρησης.
«Κατά συνέπεια η Ελλάδα ως μέλος των ανεπτυγμένων χωρών, μέλος της Ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή standards και επομένως έπρεπε να αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω και των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε» αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και τονίζει ότι «η χώρα, έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Εξάλλου ύστερα και από το PSI υπάρχει αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστώντας την έξοδο μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014».
Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χτες στο 6,6% από 6,86%. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,6%) περιορίζεται στο 5% από 5,25% που έκλεισε την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την αντίστοιχη του 30ετούς την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.
Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου