ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Σταθερό φορολογικό συντελεστή ως το 2020 ζητάει ο ΣΕΒΕ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 
20/03/2014
Έναν ενιαίο, σταθερό φορολογικό συντελεστή (Flat Tax Rate), εγγυημένο ως το 2020, θα πρέπει να εξαγγείλει η Ελλάδα μαζί με την πρώτη έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρη Λακασά.

«Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο, με όχημα την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», όπως τόνισε ο κ. Λακασάς στη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Henri Malosse, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου στα γραφεία του ΣΕΒΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρουσίασε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας ότι από το 2009 μέχρι το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 57,1%, το 2013 συνεισέφεραν στην ελληνική οικονομία με 27 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας παράλληλα με 15,2% στο ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για ένα μικρό οικονομικό θαύμα των Ελλήνων Εξαγωγέων, εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Malosse παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της επιτροπής της οποίας ηγείται. Μία από τις νέες μελλοντικές δράσεις είναι ο συνδυασμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, οι τίτλοι του οποίου θα είναι αναγνωρίσιμοι από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια δράση η οποία θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
«Είναι γεγονός ότι οι δράσεις που ήδη παίρνει η ελληνική Κυβέρνηση για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών πρέπει να επισπευσθούν ακόμη περισσότερο. Ένα μεγάλο υφιστάμενο πρόβλημα στο φορολογικό πεδίο είναι η πολυνομία, η αστάθεια, οι συχνές τροποποιήσεις, οι νέες εγκύκλιοι που προκύπτουν καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μη φιλικό κλίμα για τους δυνητικούς επενδυτές, είτε αυτοί είναι εγχώριοι είτε ξένοι. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα για ανάληψη δράσεων για τη μείωση του διοικητικού βάρους των ελληνικών επιχειρήσεων και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας -που αντιπροσωπεύει το 6,8% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 2,9%», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για τα προβλήματα, το λειτουργικό κόστος και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε 100 και πλέον επιχειρήσεις προκύπτει ότι στις 8/10 επιχειρήσεις, το κυριότερο ζήτημα που τους απασχολεί είναι το φορολογικό.
Η πρόταση του ΣΕΒΕ για την εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή Flat Tax Rate, ο οποίος θα παραμείνει σταθερός έως το 2020, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και στη Σλοβακία (το εφάρμοσε το 2005 και εκτινάχθηκε η ανάπτυξη της), εγγυάται σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο παραγωγικών, εξαγωγικών όσο και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε πως απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ελλάδος με φορολόγηση της προσόδου του κεφαλαίου και όχι την πηγή.
Η εφαρμογή αυτή θα συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που αποτελεί ικανή και απαραίτητη συνθήκη επίτευξης του εθνικού στόχου συμμετοχής της εξωστρέφειας κατά 50% στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2020.
Ο κ. Malosse αναγνώρισε την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου