ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παράξενο και τρομακτικό θαλάσσιο παράσιτο «αντικαθιστά» τις γλώσσες ψαριών

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr  " 

Posted: March 18, 2014 at 3:24 pm, Last Updated: March 18, 2014 at 11:55 am
παράσιτο-που-τρώει-γλώσσες-ψαριώνΈνα ζωϊκό είδος που έρχεται να μας θυμίσει ταινία επιστημονικής φαντασίας.. Το παράξενο αυτό πλάσμα είναι στην πραγματικότητα ένα παράσιτο που επιβιώνει τρώγοντας την γλώσσα του ξενιστή του ενώ στην συνέχεια «προσκολλάται» και ζει εντός του στόματός του.

Δεν θα πρέπει να φοβάστε όμως. Το τρομακτικό αυτό παράσιτο επιτίθεται μονάχα κατά ψαριών, επιλέγοντας τα ως ξενιστές «καταβροχθίζοντας» στη συνέχεια τις γλώσσες τους.. Το πιο περίεργο στοιχείο είναι ότι τα ψάρια φαίνεται να μην υποφέρουν, όσο ίσως θα νομίζαμε, από την μανία του παράσιτου, ούτε να πλήττονται από σοβαρές βλάβες πέρα από την απώλεια της γλώσσας τους. Είναι εκπληκτικό ότι καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και μετά από τέτοια επίθεση…
Η ύπαρξη του θαλάσσιου ισόποδου/παράσιτου είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αν και η εύρεση/ανακάλυψη ζωντανών δειγμάτων είναι πολύ σπάνια. Όπως μεταδίδει το BBC «ψαράδες κοντά στις νήσους Minquiersπου βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Jersey της Μεγάλης Βρετανίας– βρήκαν το ισόποδο στο εσωτερικό μίας δράκαινας».
Στην κάτωθι φωτογραφία μπορείτε να δείτε το θαλάσσιο ισόποδο, με την επιστημονική ονομασία Cymothoaexiguaόπως βρέθηκε από τους ψαράδες στο Jersey 
παράσιτο-που-τρώει-γλώσσες-ψαριών-2Δεν πρέπει να σας φοβίζει, όμως, καθόλου το συγκεκριμένο πλάσμα. Το θαλάσσιο ισόποδο δεν αποτελεί, ούτε κατά διάνοια, απειλή για το ανθρώπινο είδος. Πάντως, είναι αρκετά «ζόρικο» και «νευρικό», καθώς οι δεκάδες σειρές από κοφτερά δόντια που φωλιάζουν στην στοματική του κοιλότητα καθιστούν το δάγκωμά του πολύ δυνατό..
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου