ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κλείνει επίσημα ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων

Τέσσερα χρόνια μετά το «Καστελόριζο»23/04/2014

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προκαταλαμβάνει κάθε επικριτικό σχόλιο όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλώνοντας στο Μπλούμπεργκ ότι μέχρι το 2015 εκτός από πρωτογενές, η Ελλάδα θα έχει και δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανακοινώνονται σήμερα τα στοιχεία της Eurostat.

Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το «Καστελόριζο» του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και την ανακοίνωση ότι η χώρα προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης και στα μνημόνια, η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα και επισήμως στη δημοσιονομική τάξη και στην έναρξη της διαδικασίας της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, η τιμή των 5ετών ελληνικών ομολόγων έχει κάνει ράλι και η απόδοσή τους μειώθηκε χθες στο 4,76% από το 4,95% που διαμορφώθηκε κατά την έκδοσή τους στις 10 Απριλίου. 
Αυτή ήταν η τελευταία καλή είδηση πριν από τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, με το Μπλούμπεργκ να αναφέρει ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,96%.
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για έκδοση νέων ομολόγων μετά από αυτή του τρέχοντος μήνα, που ήταν η πρώτη ύστερα από 4 χρόνια.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, επιβεβαίωσε ήδη από χθες τα στοιχεία, απαντώντας στον ισχυρισμό του επικεφαλής του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε, σύμφωνα με τον οποίο η τρόικα «δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας.
Τους ισχυρισμούς του Λούκε απέρριψε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, σε επιστολή την οποία επικαλέστηκε η εφημερίδα «Die Welt».
Απαντώντας σε επιστολή που είχε απευθύνει ο κ. Λούκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ότι ο επικεφαλής της AfD «δημιουργεί την εντύπωση ότι οι φορείς αποφάσεων της Ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα» και τονίζει: «Αυτή η εντύπωση είναι λάθος και παραπλανητική».
Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στον καθηγητή Οικονομικών (δηλαδή τον κ. Λούκε), αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των χρεωστικών τόκων καθορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει.
«Ακριβώς αυτό είχε αμφισβητήσει ο κ. Λούκε», διευκρινίζει η εφημερίδα και αναφέρει: «Στην επιστολή του προς τον κ. Σόιμπλε είχε υποδείξει σημαντικές διαφορές στους αριθμούς της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε ρωτήσει εάν η Eurostat και η τρόικα "θέτουν ως βάση τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος" και εάν "θα μπορούσε η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα, απλώς παραμελώντας τέτοια στοιχεία", αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».
Ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ακόμη στον κ. Λούκε ότι η τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ελέγχεται τακτικά από την τρόικα, η οποία καθόρισε τα κριτήρια μέτρησης «τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό».
Απέρριψε δε και την κατηγορία ότι οι Έλληνες πέτυχαν τους καλούς αριθμούς επειδή δεν πληρώνουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.
«Η Ελλάδα αποπλήρωσε το 2013, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της τρόικας, ανοιχτές οφειλές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ» τόνισε στην απάντησή του και πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις που οδήγησαν σε ανοιχτές οφειλές, τις οποίες η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει, έχουν ήδη καταγραφεί στο παρελθόν με επίδραση στο έλλειμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος του κ. Λούκε είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης του κόμματός του, το οποίο για ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης συνδέεται με την κριτική στάση στην Ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα.
«Ο επικεφαλής της AfD βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επειδή στο μεταξύ γύρω από την ευρωκρίση υπάρχει αισθητά μεγαλύτερη ησυχία από ό,τι πριν από έναν χρόνο, χρειάζεται ειδήσεις που να κατοχυρώνουν τον λόγο ύπαρξης του κόμματός του», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας, με την οποία απελευθερώνεται περαιτέρω βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, υπήρξε μια καλή αφορμή.
Από την πλευρά του, «υπερβολικά υψηλό» θεωρεί το ελληνικό χρέος ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και ερευνητής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης Τόμας Μάγιερ και προβλέπει ότι τα επιτόκια των δανείων θα μηδενιστούν, ενώ θα παραταθεί η αποπληρωμή στο άπειρο, κάνοντας λόγο για ένα «κρυφό» τρίτο πακέτο βοήθειας. Προβλέπει δε ότι, όταν η Αθήνα λάβει την τελευταία δανειακή δόση, θα πάψει να συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
«Ο μεταρρυθμιστικός ζήλος των Ελλήνων δεν ήταν και στο παρελθόν πολύ μεγάλος και θα δούμε ότι μελλοντικά δεν θα εφαρμοστούν σχεδόν καθόλου μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο κ. Μάγιερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus. 
«Η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τους ελέγχους της τρόικας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο ώστε να μην χρειάζεται περισσότερο φρέσκο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος και τονίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων έχει πλέον αλλάξει και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν διαθέτουν πια μέσο πίεσης προκειμένου να επιβάλουν τις μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ο κ. Μάγιερ εξηγεί ότι οι επενδυτές δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι επειδή η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και όλα είναι πλέον σε τάξη, αλλά δανείζουν την χώρα μόνο επειδή γνωρίζουν ότι στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Μάγιερ θεωρεί ακόμη ότι για την Ελλάδα έχει ξεπεραστεί το «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι η χώρα θα έπρεπε να αφεθεί στην τύχη της όταν ήταν ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν αποδίδει.
«Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης του ευρώ θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την ΕΚΤ», τονίζει ο οικονομολόγος και αναφέρει ότι «όποιος ξέρει αριθμητική, γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό», για να προσθέσει ότι «κάτι πρέπει να γίνει, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενούς τους ότι τα χρήματα χάθηκαν – αντ’ αυτού, θα μειώσουν τα επιτόκια των δανείων στο μηδέν και θα παρατείνουν την αποπληρωμή στο άπειρο» και να συμπεράνει ότι θα πρόκειται για ένα «κρυφό τρίτο πακέτο βοήθειας».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου