ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ

«ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΕΠΑΝΩ»

23/04/2014
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές αν απαιτηθεί», σημείωσε και πρόσθεσε πως αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
«Πιάσαμε πάτο και τώρα μπορούμε να πάμε μόνον επάνω και θα πάμε μόνον επάνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς
Επίσης, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος. «Δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερα από ότι χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε, σε χαμηλότερη τιμή».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο».

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο πρωθυπουργός είπε πως αναμένει οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν και δεν αναφέρεται στο είδος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητάει η Ελλάδα.
«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα», είπε.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένει ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι μετά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως η Ελλάδα ποντάρει στον τουρισμό και τους φυσικούς της πόρους για την ενίσχυση της ανάκαμψης, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα ως ιδανική τοποθεσία για τη μεταφορά προϊόντων από το Σουέζ στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την έλλειψη ρευστότητας ως την άμεση πηγή ανησυχίας του, λέγοντας πως είναι «τρελό» να υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να πετύχουν, αλλά να μην έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές και ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ρευστότητα.
Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία της και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών ανέφερε: «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές -ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου