ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Καταναλώστε επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για υγεία και μακροζωία

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: April 5, 2014 at 4:25 pm, Last Updated: April 5, 2014 at 4:47 pm
Καταναλώστε-επτά-μερίδες-φρούτων-και-λαχανικών-ημερησίως-για-υγεία-και-μακροζωίαΗ κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικώνημερησίως οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία μας από ότι η συνιστώμενη ποσότητα των πέντε μερίδων ημερησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης υγείας και στη μακροζωία.

Μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 65.226 ανδρών και γυναικών κατέδειξε ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μικρότερες ήταν οι πιθανότητες πρόωρης θνησιμότητας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου αξιοποίησαν τα δεδομένα της Έρευνας Υγείας της Αγγλίας, η οποία αποτελείται από τα δεδομένα που συλλέγονται κάθε χρόνο από τους κατοίκους της χώρας μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων και επισκέψεων νοσηλευτριών, ώστε να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που εκτείνονταν από το έτος 2001 έως το 2008. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος παρείχε απλώς μία «ένδειξη» παρά μία σαφή απόδειξη των συνεχιζόμενων διατροφικών συνηθειών του δείγματος των Άγγλων κατοίκων.
Η μελέτη εξέτασε τις αιτίες γενικής θνησιμότητας καθώς και τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο, από καρδιακές παθήσεις, από εγκεφαλικά επεισόδια και κατέδειξε ότι ο πρόωρος θάνατος από οποιαδήποτε αιτία θνησιμότητας μειωνόταν καθώς αυξανόταν η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά την διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης μειώθηκε κατά 42% από την κατανάλωση επτά ή και περισσότερων μερίδων φρούτων και  λαχανικών ημερησίως (σ.σ. pentapostagma.gr – περίπου 10 μερίδες ημερησίως).
Τα φρέσκα λαχανικά εμφάνιζαν την ισχυρότερη προστατευτική επίδραση, με την δεύτερη θέση να καταλαμβάνουν οι σαλάτες και μετέπειτα τα φρούτα.
Ο χυμός φρούτου δεν συγκέντρωνε κανένα όφελος για την υγεία των συμμετεχόντων, ενώ αντίστοιχα τα φρούτα σε κονσέρβες αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Oyinlola Oyebode δήλωσε: «Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώτε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνετε πρόωρα».
Σημείωσε ότι το ποσοστό της θετικής επίδρασης ήταν «εντυπωσιακό», αλλά η κατανάλωση έστω και λίγων μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να εμφανίσουν προστατευτική επίδραση κατά οποιασδήποτε ασθένειας καθότι περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά που επιδιορθώνουν τις βλάβες που έχουν υποστεί τα κύτταρα, υπογράμμισε η ερευνήτρια.
Σύμφωνα με την Oyebode η συνιστώμενη μερίδα λαχανικών ή φρούτων αντιστοιχεί σε μία μερίδα 80 γραμμαρίων.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου