ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

21/05/2014
Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συνολικά 200 εκατ. ευρώ, μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου υποταμείου του ΙfG.

Την παρουσίαση των όρων λειτουργίας του υποταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) Ούλριχ Σρέντερ.
Όπως αναφέρθηκε το αρχικό κεφάλαιο του υποταμείου διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά Ελλάδας – Γερμανίας.
O υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοινώνοντας πως αυτό ιδρύθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.
Όπως είπε, το ταμείο θα δίνει μακροπρόθεσμα ευέλικτα δάνεια, με μέγιστη διάρκεια 7 ετών και με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3% από τα ισχύοντα στην αγορά. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα δίνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
Το νέο ταμείο θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδοτησης δανείων. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται στην λήξη, δηλαδή στην διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τους τόκους.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ταμείου ανακοινώθηκε πως τον Ιούνιο θα επιλέγουν οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν με 7ετή δάνεια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα συνομολογηθούν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως στα μέσα 2015 θα έχει υπάρξει απορρόφηση του συνόλου των κεφαλαίων και ξεκαθάρισε πως τα δάνεια θα παρέχονται από τις τράπεζες και δεν θα υπάρχει ανάμειξη του υπουργείου καθώς αυτό θα ήταν «αυθαίρετο και έξω από κάθε λογική» αφού το «ρίσκο το παίρνει η τράπεζα και αυτή αποφασίζει».
Ο κ. Σρέντερ τόνισε πως το επιτόκιο με το οποίο το ταμείο θα δανείσει τις τράπεζες θα ορισθεί διμερώς και ότι από την επομένη εβδομάδα θα σταλούν στις 4 συστημικές τράπεζες οι σχετικές συμβάσεις.
Ακόμη, σημείωσε πως αποφασίστηκε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικός με κλάδο, περιοχή ή μέγεθος επιχείρησης. «Αρκεί να είναι μικρομεσαία επιχείρηση», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως το ταμείο θα παρέχει μάξιμουμ 1 εκατ . ευρώ ανά επιχείρηση.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε «ότι τα δάνεια μας θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο» και επεσήμανε την πλήρη στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας πως εγγυάται και τα 100 εκατ. ευρώ που εισφέρονται σε αυτό.
Τέλος, ο κ. Στουρναρας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λέγοντας πως η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο στην τρέχουσα περίοδο και είναι κάτι που διασφαλίζει το νέο ταμείο.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου