ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

23/05/2014
Η τραπεζική ενοποίηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Παρά τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς, λόγω των ευρωεκλογών, η ελληνική Προεδρία κατάφερε να πετύχει συμφωνία στο πιο δύσκολο σημείο της τραπεζικής ενοποίησης, στη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών (Single Resolution Mechanism)», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ένωση που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η τραπεζική ένωση θα εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα υψηλής ποιότητας της εποπτείας και ένα κοινό πλαίσιο για την επίλυση των χρεοκοπημένων τραπεζών (failed banks), η οποία θα κάνει τις τράπεζες ισχυρότερες και ασφαλέστερες να ασκήσουν καλύτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο τους.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ένωση θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον τραπεζικό τομέα, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της κρίσης. «Θα σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών και τραπεζών. Τα κράτη και οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονται με δαπανηρές διασώσεις (bail-outs)», είπε.
Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε και σημαντικά οφέλη που θα έχουν οι τράπεζες από την ενοποίηση, τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αγοράς.
«Η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων και να απορροφήσουν τις ζημιές τους», τόνισε.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των πελατών αναμένεται να ενισχυθεί λόγω αυστηρών εποπτικών κανόνων και των εναρμονισμένων συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.
Ακόμη, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Όσον αφορά στα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες και οι πελάτες των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Με την ενοποίηση, όπως είπε, οι καταθέσεις διασφαλίζονται και ότι οι δημοσιονομικές αρχές και οι φορολογούμενοι δεν θα επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Επίσης, όπως υπογράμμισε, μπορούν να υπάρξουν καλύτερες τιμολογήσεις και υπηρεσίες, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και την οικονομική ενοποίηση στον τομέα λιανικής τραπεζικής.
«Πιστεύω ότι η τραπεζική ένωση θα προστατεύσει τις τράπεζές μας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου